Mbo’ers breder opleiden?

Mbo’ers breder opleiden?

Er zijn steeds meer zorgen over de arbeidskansen van mbo’ers. Volgens Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (Ser), lopen mbo’ers het risico om, ook met een diploma, niet aan het werk te komen of te blijven. Door de gevolgen van technologisering, robotisering, automatisering en verduurzaming zullen banen verdwijnen of samengevoegd worden. Maar aan de andere kant zullen er ook nieuwe banen bijkomen. In een rapport dat de Ser vandaar publiceert, adviseert zij daarom om de mbo’er van nu breder en flexibeler op te leiden.

Niveau 2

De SER maakt zich met name zorgen over de smalle niveau-2-opleidingen die bijvoorbeeld opleiden tot helpende zorg en welzijn of  receptionist. Deze studenten hebben nu al meer moeite met het vinden van een baan. Ook zij zouden breder opgeleid moeten worden. Er is al een beweging in die richting gaande. Een aantal mbo’s onderzoekt namelijk de mogelijkheid, of is bezig met de invulling, van een brede niveau 2-opleiding. Zie ook Arbeidsperspectief verbeteren met een brede niveau 2-opleiding.

Wat vind jij?

De Ser pleit dus voor breder opleiden. Aan de andere kant valt er ook iets te zeggen voor smal, specialistisch opleiden. Zo verscheen niet zo lang geleden bijvoorbeeld ook een onderzoek waaruit blijkt dat specialistische mbo’ers meer kans hebben op een baan. Wat vind jij?

 

[socialpoll id=”2460577″]

Lees ook

Smal versus breed beroepsonderwijs – ecbo
Arbeidsperspectief verbeteren met een brede niveau 2-opleiding

Martine van Huffelen

Marktdata-analist met een wetenschappelijke instelling die zich graag verdiept in praktisch onderwijsonderzoek. Is speciaal geïnteresseerd in onderzoek naar digitaal leren en vindt dat de discussie daaromtrent eerlijk gevoerd moet worden. Is ook benieuwd naar de ervaring van scholen wat betreft resultaten uit onderwijsonderzoek.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer