Ineens reageerde hij (of zij) anders!

Steeds meer wordt duidelijk hoe belangrijk sociaal-emotionele vaardigheidslessen zijn, binnen allerlei vormen van onderwijs. Dus niet alleen in het primair onderwijs maar ook in het voorgezet-, beroeps- en hoger onderwijs.

Twee ‘nieuws’items passeerden de afgelopen week de revue.

Luizenmoeder

In de uitermate populaire serie De Luizenmoeder ging het over de vaardigheden van Floor. Ineens reageerde ze anders, en dat viel op. Het bleek dat de klas lessen sociaal-emotionele vaardigheden kreeg. Dit werd natuurlijk heel gechargeerd neergezet. Maar er zat een kern van waarheid in. Hoe reageer je op elkaar? Hoe reageer je op pestgedrag? Maar ook: hoe werken ouders eigenlijk mee aan het pestgedrag? Wil je je verdiepen in een sociaal-emotionele vaardigheden-methode, kijk dan eens op Leefstijl.nl.

Trouw

Vandaag in Trouw in de rubriek ‘de opvoedvraag’. Altijd reageerde hij kalm en rustig. Waarom opeens niet meer?

Casel

Er is al veel geschreven over het nut van sociaal-emotionele vaardigheden, zie bijvoorbeeld het artikel op wij-leren.nl
Om je meer te verdiepen in het onderwerp raad ik je van harte het stuk van Casel (2015) aan, over het nut en effect van sociaal-emotionele programma’s in het onderwijs.

Bron: CASEL (2015). CASEL Guide: Effective Social and Emotional Learning Programs—Middle and High School Edition.

 

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer