De luizenmoeder

Heb je nog niet gekeken naar De Luizenmoeder of heb je er nog niets over gehoord? Dat is bijna onmogelijk.

De op humoristische wijze neergezette elementen zijn herkenbaar. Het lied, hallo allemaal staat bovenaan in de iTunes. En dan Juf Ank, Ilse Warringa, ineens ‘duikt’ ze overal op.

Kijkcijfercanon!

3,5 miljoen kijkers voor een NPO-serie waarvan 2,4 miljoen kijkers die direct naar de aflevering keken, dat zijn echt enorm veel kijkers.

Kranten

De kranten staan bol van dit programma. En allerlei experts komen aan het woord.

Parool: 

Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiekwetenschap (Trouw): ‘Bevrijding, dat is denk ik wat veel kijkers voelen bij het zien van De luizenmoeder. Zo van: hè hè, eindelijk mogen we in deze politiek-correcte tijden weer lachen om harde grappen.’

Peter de Vries, onderwijsadviseur, doet promotieonderzoek naar het thema ouderbetrokkenheid aan de Universiteit Utrecht (NRC Handelsblad): De luizenmoeder maakt zichtbaar waar het wringt tussen de school en ouders.

“Vroeger had de leerkracht status: als je op school straf kreeg, gingen je ouders daar thuis nog eens overheen. Nu hebben ouders een stem gekregen en gaan ze juist tegen de leraar in.” 

Volkskrant

‘Ik was een soort juf Ank’, zegt Erica de Goeij, docent op de Utrechtse pabo Marnix Academie. Ze werkte tien jaar op een basisschool, maar stopte enkele jaren geleden omdat de baan lastig te combineren viel met haar werkzaamheden aan de pabo.

‘Ik zie een juf die goed les wil geven. Die slimmer is dan haar directeur en door hem vooral in de weg gezeten wordt.’ Zelf wist De Goeij ook precies wat ze in haar lessen wel en niet wilde doen, en vond ze de benadering van haar school weleens betuttelend. ‘We moesten op een gegeven moment een stoplichtsysteem invoeren in alle klassen dat de kinderen duidelijk moest maken wanneer ze wel en niet mochten praten. Ik gaf toen les aan groep 8 en vond het een infantiele manier van werken en wilde het niet. Maar het moest en zou schoolbreed worden ingevoerd.’

De volgende aflevering

Gisteren ging het over de ‘glansmethode‘. Deze blijkt dus echt te bestaan. Ik ben benieuwd naar de uitzending komende week, kijken jullie ook?

(Foto: Lieke Romeijn)

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer