Beroep van de toekomst: Zorgrobot monteur

Beroep van de toekomst: Zorgrobot monteur

Over vijf jaar niet meer weg te denken: een eigen zorgrobot, een digitaal maatje voor de oudere die graag langer thuis wil blijven wonen. Geen vervanger voor menselijk contact, maar wel een welkome aanvulling. Met wielen, camera, bewegende armen, grijphandjes en gezichtje helpt hij zijn eigenaar zelfredzaam te blijven. Tegelijkertijd zorgt hij voor wat gezelligheid.

Hij kan spullen voor je dragen of oprapen van de grond. Hij helpt je herinneren je medicijnen in te nemen. Hij kan je bloedddruk, hartslag en temperatuur meten. Hij zet koffie of thee voor je. Hij draait je verzoeknummers, voert geanimeerde gesprekken en is altijd in voor een spelletje.

Gepersonaliseerde techniek

zora-zorgrobot

Zora

Nu al worden er allerlei geavanceerde robots ontwikkeld. Alice, Amigo en Zora zijn daarvan bekende voorbeelden. Het zal niet lang meer duren totdat deze robots persoonlijk afgestemd kunnen worden op hun eigenaar. Geven ze de voorkeur aan kaartspelletjes of schaken ze liever? Praten ze het liefst over actualiteiten? Kijken ze graag samen voetbal? Of vragen ze wat vaker hoe het met de kleinkinderen gaat? Het kan dan allemaal ingesteld en afgestemd worden.

Nieuw beroep: Zorgrobotmonteur

Deze nieuwe ontwikkeling zorgt ook voor een nieuw beroep: de zorgrobotmonteur. Zoals met alle apparaten kunnen de zorgrobots het ook plotseling laten afweten. De eigenaar kan dan een afspraak maken met de zorgmonteur, die langskomt voor onderhoud en reparatie.

Nieuwe opleiding: Zorg en Techniek

Voor dit beroep zal ook een nieuwe opleiding ontwikkeld moeten gaan worden. In deze opleiding volg je technische vakken waarin je bijvoorbeeld leert hoe je elektrotechnische componenten van de robot controleert, demonteert en repareert. Ook moet je weten hoe je bepaalde technieken inschakelt, afstelt of juist uitschakelt op basis van de behoefte van de roboteigenaar. Daarnaast volg je ook vakken die traditioneel vallen onder de opleiding maatschappelijke zorg. Zo leer je bijvoorbeeld hulpvragen van de eigenaar te inventariseren en de zorg af te stemmen met mantelzorgers, familieleden en hulpinstanties.

Uniek is de combinatie van zorg en techniek, waardoor deze opleiding zowel jongens als meiden zal aantrekken maar waarschijnlijk geen grote aantallen studenten zal opleveren. Het voordeel is dat zorgrobotmonteurs schaars zullen zijn en dus veel gevraagd. Na afstuderen ben je daardoor vrijwel zeker van een baan.

Verder lezen:
Zorgrobots inzetten? Waarom?
Robots in de zorg

– Advertentie –    

Banner keuzedelen bekijken

Jori Mur.

Mijn naam is Jori Mur en ik ben manager digitale producten binnen Edu’actief. Ik word enthousiast van alles wat met ICT, taal en onderwijs te maken heeft. Een brug slaan tussen technische ICT-specialisten aan de ene kant en de onderwijsexperts aan de andere kant vind ik het leukste om te doen. Verder houd ik van lezen, vooral van geschiedenisboeken (fictie en non-fictie) en je kunt me altijd uitnodigen voor een avondje pubquizzen!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer