Zo verander je van een goede docent in een topdocent

Zo verander je van een goede docent in een topdocent

De sleutel tot een gemotiveerde leerling, is een motiverende docent. Dat is niet wéér zo één die de stof uitlegt en vervolgens de leerling aan de opdrachten zet. Nee. Leerlingen bij mij op school houden van actie en humor. Een enthousiaste docent is wat ze nodig hebben. Iemand met mooie verhalen of een gezonde dosis humor. De volgende punten maken van een goede docent een topdocent!

1. Zorg voor structuur

Als ik denk aan een leraar die mij erg gemotiveerd heeft, dan denk ik aan mijn natuurkunde leraar en tevens mentor uit mijn examenjaar op de mavo. Mijn natuurkundedocent was zeer gestructureerd in zijn lessen. Hij had altijd een duidelijke agenda voor de komende periode. Hierop stond het huiswerk en de hoofdstukken die we elke les gingen behandelen. Je wist direct waar je aan toe was en je kon als je ziek was gewoon op schema blijven. Die structuur was fijn. Maar dit zorgde er helaas wel voor dat het smoesje “ik was ziek de vorige les” geen effect had bij deze leraar.

2. Gebruik alledaagse, duidelijke voorbeelden

Op structuur na zijn vooral alledaagse voorbeelden van belang. Om de theorie in de praktijk te brengen heb je als mavoleerling niets aan voorbeelden uit een werkdag van een windmolenmonteur die een klus heeft op de Noordzee. De huis-tuin-en-keukendingen zijn dingen die jongeren begrijpen. In onze les varieerde dit van een kleine kortsluiting tot iets groters zoals de werking van de nieuwe zonneboilers. Op deze manier kon iedereen een situatie herkennen en wist iedereen de gevolgen. Lees voor meer tips hierover de blog In 3 stappen naar actualiteit in je les.

3. Sta sterk in je schoenen

Nog zo’n belangrijke eigenschap is vertrouwen. Niet alleen het vertrouwen van de leerling naar de leraar, maar ook andersom. Een onzekere leraar is een gemakkelijk doelwit. De aandacht gaat dan niet naar de les, maar naar het treiteren van de leraar met alle gevolgen van dien. Je moet dus sterk in je schoenen staan, en dat stond mijn natuurkundedocent zeker! Terwijl hij voorbeelden of proefjes liet zien, maakte hij er onbewust een beetje een act van waardoor het leuk was om naar te kijken. Het trok meteen alle aandacht waardoor je gefascineerd bleef kijken en je onderbewustzijn het een en ander van de lesstof oppikte.

4. Geef complimenten

Tot slot zijn complimenten en positiviteit een must in alle lessen. Het is voor een leerling heel fijn om te horen wat hij of zij juist goed doet. Wanneer er alleen op fouten gewezen wordt, word je als leerling alleen maar onzeker. Hierop volgt het verlies van interesse en zo haken de leerlingen af met slechte cijfers als resultaat.

De must-have eigenschappen van een topdocent zijn dus: structuur, duidelijkheid, vertrouwen, gezonde humor, complimenten geven en vooral positief zijn. Ik had door deze manier van lesgeven in ieder geval veel interesse en hoge cijfers voor natuurkunde, dat uiteindelijk zelfs mijn lievelingsvak werd op de mavo.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer