Zijn stagebedrijven verplicht om een stagevergoeding uit te keren?

Zijn stagebedrijven verplicht om een stagevergoeding uit te keren?

Er is veel ophef en vooral onzekerheid over stagevergoeding voor scholieren. Zo heb ik online een artikel gelezen dat de meerderheid van de mbo-studenten geen stagevergoeding krijgt en dat veel studenten te bang zijn om ernaar te vragen. Bedrijven zijn namelijk niet verplicht om stagevergoeding uit te keren, maar toch is het wel gebruikelijk.

Regels stagevergoeding

In sommige cao’s staan duidelijke afspraken over loon aan stagiaires. Wanneer een bedrijf deze afspraken gemaakt heeft, is het ook verplicht om de afspraken na te komen. Het kan voorkomen dat je wel stagevergoeding had moeten krijgen, maar dit bent misgelopen omdat er geen duidelijke afspraken zijn geweest. Als dit het geval is, kan je tot vijf jaar later nog je misgelopen stagevergoeding opeisen.

Minder stageplaatsen

Waarschijnlijk krijgen mbo-stagiaires vaak geen vergoeding meer door het dalend aantal banen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat stagiaires in een sector met veel werkgelegenheid een hogere vergoeding krijgen dan sectoren met weinig werkgelegenheid, waar stagiaires dus weinig stagevergoeding krijgen. Vaak krijgen stagiaires wel stagevergoeding als ze stage lopen bij grote bedrijven of ondernemingen.

Mijn ervaringen met stagevergoedingen

Ik loop best vaak tegen deze stelling aan. Veel van mijn klasgenoten vragen aan elkaar of de ander stagevergoeding krijgt, en of het dan misschien ook een leuke stageplaats is om er zelf stage te lopen. Dit zou eigenlijk andersom horen: eerst vragen of het leuk is, en dan naar de bijzaken vragen zoals stagevergoeding. Ik heb tot nu toe nog geluk gehad. Naast het loon van mijn bijbaantje is het vooral heel fijn om stagevergoeding te krijgen. Het leven van een student is niet goedkoop, en aangezien ik nog geen achttien ben en dus nog geen stufi krijg, is het best lastig om rond te komen en om tegelijkertijd een beetje plezier te hebben.

Bij mijn eerste stage heb ik het maar afgewacht. Ik durfde niet te vragen of ik stagevergoeding krijg. Ik vind het ook een beetje onbeleefd om te vragen. Ik was daarom ook erg opgelucht toen ik mijn eerste loonstrookje kreeg. En het was ook nog eens een leuk bedrag voor twee dagen per week.

Zelf vragen om stagevergoeding

Wat ik eerder al eens verteld heb in een vorige blog, is dat stagiaires bij het zoeken naar een nieuwe stage de voordelen van hun oude stage graag willen behouden, en de nadelen bij een nieuwe stage willen verbeteren. Daarom heb ik bij mijn sollicitatiegesprek bij Edu’Actief ook gevraagd of ik vergoeding krijg of niet. Natuurlijk was dit niet het eerste wat ik zei toen ik binnen kwam lopen, ik heb eerst gewacht tot mijn stagebegeleider hier zelf mee zou komen. Toen ze op het einde van het gesprek vroeg of ik nog vragen had, durfde ik het toch te vragen hoe dat zit met stagevergoeding. En tot mijn verbazing zei ze “Ja hoor, die krijg je”. Yes!

Een vriendin van mij zit op een hogeschool in Zwolle en doet een opleiding in de zorgsector. Ze moet één dag in de week vrijwilligerswerk doen bij een zelf uitgekozen organisatie. Echter staat er bij die organisatie een regeling in de CAO dat mensen die daar voor een bepaald aantal uren komen werken, recht hebben op vergoeding. Deze vriendin zit met slechts een stuk of 20 uren over het aantal heen, en heeft dus het geluk dat ze wel geld krijgt!

Extra zakcentje

Een stagevergoeding is vaak een lekker zakcentje voor de arme student. Ik kan je vertellen; als je eenmaal gewend bent aan een vette bankrekening, of in mijn geval een volle kledingkast, dan kan je moeilijk nog zonder. Het is, als je te bang bent om te vragen of je vergoeding krijgt, een kwestie van hopen en geluk hebben. Natuurlijk is het helemaal niet verkeerd om het te vragen. Niet geschoten is altijd mis. En het laat ook maar zien dat je voor jezelf durft op te komen.

Leren is belangrijker dan verdienen

Tenslotte is het wel zo dat je stage loopt om wat te leren, en niet om wat bij te verdienen. Al is het wel mooi meegenomen. Mijn antwoord op de vraag is dan ook dat stagebedrijven stagevergoeding moeten geven, en al helemaal aan stagiaires die voor langere tijd en voor veel uren per week aan het werk zijn. Een parttime medewerker of invalkracht krijgt toch ook betaald?

 

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer