UPDATE: Wijzigingen aanbieden keuzevakken vmbo

UPDATE: Wijzigingen aanbieden keuzevakken vmbo

Het is een tijdje stil geweest rondom mijn vmbo-blogs. Afgelopen week ontving ik echter informatie over de nieuwe beroepsgerichte programma’s die ik graag weer met jullie wil delen. Het gaat om twee mogelijke wijzigingen wat betreft het aanbieden van keuzevakken:

 1. het aantal modules van een profiel dat je aan mag bieden als keuzevak
 2. de volgordebepaling van profielmodules en verdiepende keuzevakken.

Hieronder staat de laatste stand van zaken omtrent deze punten. Er zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Zodra dit het geval is, zal ik dit uiteraard hier melden.

Aantal profielmodulen als keuzevak

Tot nu toe mocht een leerling 3 profielmodulen van een profiel als keuzevak kiezen. Dit aantal is teruggebracht naar 2. Deze regeling geldt zowel voor profielen waar je als school een licentie voor hebt als voor profielen waar je geen licentie voor hebt. Een leerling kan van een profielvak dus maximaal 2 modulen als keuzevak volgen!

Volgordebepaling profielmodulen en verdiepende keuzedelen

Bij de profielvakken Economie & Ondernemen (E&O) en Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) worden verdiepende keuzevakken aangeboden. Op scholen wordt ervan uitgegaan dat een leerling deze keuzevakken mag pas volgen als hij de bijbehorende profielmodule heeft afgerond. Afgelopen week werd via verschillende kanalen gecommuniceerd dat ook deze onderdelen zelfstandige eenheden moeten worden. Met andere woorden: ook deze keuzevakken moeten voor elke leerling toegankelijk zijn en moeten geen afgeronde profielmodulen vereisen.

UPDATE 29-03-2015

Het is altijd de bedoeling geweest dat de keuzevakken zelfstandige eenheden zijn. Een onderdeel van een examenprogramma (bijvoorbeeld Administratie 2) kan niet de inhoud van een ander onderdeel bevatten (bijvoorbeeld Administratie 1). Elke onderdeel moet eigen inhoud hebben en moet los van elkaar aangeboden kunnen worden. Uiteraard is het denkbaar dat je de leerling eerst onderdeel 1 laat doen, aangezien dit onderdeel basiskennis  en -vaardigheden bevat en dat je vervolgens de leerling onderdeel 2 aanbiedt. Echter, het is niet verboden om een leerling in te laten stromen in onderdeel 2!

Verdiepenede keuzevakken mogen dus gevolgd worden, zonder dat de bijbehorende profielmodule gevolgd is.

Aanpassingen examenprogramma E&O en HBR

Als het goed is, is dat in de volgende versie van het examenprogramma het geval, zo niet dan wordt de opdracht opnieuw gegeven.

Meer informatie is te vinden op www.vernieuwingvmbo.nl.

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

2 reacties

 1. Ronald Lucassen maart 24, at 11:06

  Verzoek. Gebruik a.u.b. eenduidige namen. Het wordt anders lastig om het verhaal te volgen. De officiële naamgevingen zijn: Profieldelen en Keuzedelen Niet profielmodulen. Met vriendelijke groet, Ronald

  Beantwoorden
  • Baukje Visser maart 29, at 08:42

   Hoi Ronald, Dank je wel voor je reactie. Ik ben het met je eens; de namen zijn verwarrend. Sinds een maand of twee spreken we over profielvakken, modulen van een profiel en keuzevakken. Meer info over deze benamingen vind je op www.vernieuwingsvmbo.nl. Met groet,

   Beantwoorden

Reageer