Heb ik kans op een stageplaats of een baan met mijn mbo-opleiding?

Heb ik kans op een stageplaats of een baan met mijn mbo-opleiding?

De SBB heeft een tijdje geleden nieuwe cijfers bekend gemaakt wat betreft de kans op werk of een stageplaats voor alle beroepen en opleidingen van het MBO. Dit is voor studenten heel belangrijk. Na je opleiding wil je natuurlijk zo snel mogelijk werk vinden waarvoor je gestudeerd hebt. Maar is dit voor MBO’ers wel zo slim? Is het nou echt verstandiger om een vervolgstudie te gaan kiezen?

Wat zijn mijn kansen op werk?

Ik neem mijzelf als voorbeeld. Ik studeer voor managementassistent/directiesecretaresse op het MBO. Volgens het SBB heb ik ruim voldoende kansen in heel Nederland, maar als ik dan kijk naar de regio waarin ik woon, heb ik net iets minder kansen. Mijn eigen klas telt al 14 leerlingen. En mijn opleiding kun je volgen op veel verschillende plaatsen in Nederland. Ook is het zo dat er natuurlijk al veel directiesecretaresses aan het werk zijn die echt niet allemaal mogen vertrekken omdat er een nieuw jong talent op de stoep staat.

En stage?

Maar ik moet nog een jaar! Dus wat zijn mijn kansen op een stage?

Het SBB heeft hetzelfde onderzoek uitgevoerd voor de kansen op stage. Gemiddeld in Nederland heb ik ruim voldoende kansen op een stageplaats, en in mijn regio heb ik gelukkig zelfs goede kansen! Genoeg plek dus. Maar een bedrijf moet wel tijd hebben voor een stagiaire. Het werk moet als het ware stilgelegd worden om vervolgens te kunnen uitleggen aan een stagiaire. En de stagiaire moet het werk dan weer in beweging zetten. Het is dus handig als je van goede markten komt.

Volgend jaar zit ik in mijn derde jaar en moet ik ‘gevorderd’ beoordeeld worden. Dat betekent dus dat ik veel dingen al zelfstandig moet kunnen afhandelen. En dus is er minder begeleiding nodig dan voor een eerstejaars student. Ik denk dat dit positief voor mij gaat uitpakken.

En een vervolgstudie?

Maar ik wil helemaal geen directiesecretaresse worden. We weten inmiddels allemaal dat ik communicatie wil studeren. Dus wat zijn mijn kansen op een vervolgstudie?

Met een diploma voor managementassistent/directiesecretaresse hoef ik mij geen zorgen te maken over bepaalde toelatingseisen voor de studie communicatie. Er zijn in Nederland gemiddeld 173 eerstejaars studenten voor deze opleiding. Voor de school waar ik graag zou willen studeren zijn dit er maar liefst 115! Met de praktijkervaring die ik opbouw maak ik me weinig zorgen dat ik niet word uitgeloot in het eerste jaar.

Om een vervolgstudie te doen moet je flink je handen uit je mouwen steken. Het MBO is vaak ‘piece of a cake’. Tenminste, dat is wat ik van mijn huidige opleiding vind. Vragen die je jezelf dan kan stellen voordat je aan een HBO opleiding gaat beginnen zijn: Ben ik zo geïnteresseerd in een onderwerp dat ik mij hierin wil verdiepen? En heb ik het gevoel dat ik nog lang niet ben uitgestudeerd? Als je deze vragen kan beantwoorden met ‘ja’, dan is het zeker een slim idee om door te studeren. Nu ik zo jong ben heb ik nog alle tijd van de wereld om te leren. Later met een baan en een gezin zal ik er waarschijnlijk geen tijd meer voor hebben.

En de kansen op werk na een vervolgopleiding? Tja, dat ziet er nu goed uit. Maar de vraag is of dat tegen de tijd dat ik afstudeer nog steeds zo is. Ik stap met goed vertrouwen mijn toekomst in. Ik vind dat je vooral moet doen wat je erg leuk vindt! Zo heb je ook de motivatie om het vol te houden en om je diploma te halen. Uiteindelijk gaat het erom hoe je jezelf presenteert en dat je kan laten zien wat je allemaal in je hebt! En als je dit kan, dan doen cijfers er niet meer toe.

Meer lezen over dit onderwerp?

 

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

2 reacties

  1. Liesbeth Bos februari 18, at 09:38

    Hallo Roxanne, Ik snap dat je door wilt studeren, maar wel jammer dat je kiest voor communicatie. De laatste weken is die studie nogal in het nieuws omdat er geen werk in te vinden is en er te veel wordt opgeleid. De cijfers die HBO-instellingen en Universiteiten publiceren over werkgelegenheid kloppen vaak niet (zie het Programma De Monitor) omdat het adviesbureau dat voor die cijfers zorgde het aantal werklozen niet heeft meegeteld. Dat was een foutje... Zie hier meer informatie: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hbo-student-heeft-weinig-kans-op-werk, http://www.elsevier.nl/PageFiles/106874/KANSEN%20OP%20DE%20ARBEIDSMARKT.pdf etc. Zoeken maar op 'kans op werk communicatie'. Ik wil je droom niet verstoren, en je schrijft inderdaad goed dus ik kan me voorstellen dat de studie je aantrekt, maar het zou jammer zijn als je daarna geen werk zou kunnen vinden.

    Beantwoorden
  2. Roxanne Kruider februari 19, at 14:11

    Bedankt Liesbeth voor je compliment en tips! Nu is het zo dat ik op z'n vroegst pas in 2021 zal afstuderen en de kansen zullen vast tegen die tijd veranderd zijn. Dat kunnen we nu nog niet weten. Ik vind het dan ook belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vindt en je niet te veel laat leiden door de kansberekeningen.

    Beantwoorden

Reageer