Waarom hebben we eigenlijk zo veel haast?

Waarom hebben we eigenlijk zo veel haast?

De leuke klussen voor een tekstschrijver in de onderwijssector zijn de opdrachten waar je zelf ook wat van opsteekt. Met zo’n klus ben ik nu bezig: ik herschrijf en redigeer een coachingsboek, genaamd Happy Life. Het is bedoeld voor iedereen die meer geluk wil ervaren in het leven.

Voor mij vallen bepaalde thema’s in dit boek samen met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Het is een feest van herkenning en ik word bevestigd in dingen die ik eigenlijk al wist, maar nu ook aan den lijve erváár. Zo komen thema’s als ‘ontspanning’, ‘onthaasten’ en ‘aandacht en tijd geven aan wat je doet’ voorbij in dit boek. Sinds ik als zelfstandig ondernemer werk, ben ik erachter gekomen dat deze issues een wereld van verschil kunnen uitmaken in je leven. Vandaar dat ik enkele inzichten met jullie wil delen. Als docent met een drukke baan kun je hier zeker iets hebben.

Ontspanning

Een van de hoofdgedachten uit het boek die voor mij persoonlijk een groot verschil maakt is: als je ontspannen in je lijf zit, sta je veel meer open voor nieuwe ideeën. En verdraaid, het klopt nog ook! Tijdens mijn dienstverband had ik nauwelijks door dat ik eigenlijk niet zo ontspannen in mijn lijf zat. Pas nu ik in een nog vrij nieuwe situatie ben terechtgekomen, merk ik het verschil wel degelijk. Intussen heb ik in mijn dagelijks leven drie dagen in de week intensief sporten geïntegreerd en op de overige dagen wandel ik een paar keer per dag een kwartiertje. Het bewegen leidt tot een veel meer ontspannen werkhouding. En wat denk je? Het ene na het andere leuke idee voor mijn bedrijf borrelt op tijdens die korte wandelingen. Of er dient zich ineens een oplossing voor een probleem aan. Dat ik ineens weet: zo ga ik het doen! Voor mij zijn het oplaadmomenten, waarvoor ik in mijn leven eerst te weinig tijd inruimde. Probeer als het even kan tussen je bezigheden door even te bewegen. Ook al onderbreek je je werk maar tien minuten, het betaalt zich dubbel en dwars terug.

Tip: in het boek Ki-Running & Power Walking van Hans Peter Roel staan goede tips over hoe je ontspannen kunt leren rennen en lopen.

Geef aandacht en tijd

Aandacht geven, ook zo’n belangrijke! Toen ik in loondienst was, verliep mijn leven in sneltreinvaart. ’s Ochtends vroeg opstaan: snel douchen, snel eten klaarmaken, snel mijn dochter aankleden, snel praten, snel … Tegen de tijd dat ik met alles klaar was en mijn dochter naar school had gebracht, voelde het voor mij soms alsof ik er al een hele dag had op zitten. Al die energie was aan nutteloze stress opgegaan. Dat is totaal anders nu. Ik probeer al mijn handelingen kalm en met aandacht te doen. Ik sta zelfs wat later op. Wat denk je? Het wonderlijke fenomeen doet zich voor dat er tijd over is! Alles klaar en toch een paar minuten over voor we naar school gaan. Blijkbaar zorgt alleen al het idéé dat ik niet op tijd op een bepaalde werklocatie moet zijn, ervoor dat ik me rustig voel. En ik ben ervan overtuigd dat je dit ook kunt bewerkstelligen als je wel ergens moet zijn. Mijn dochter begint namelijk nog steeds op dezelfde tijd op school, dus wat dat betreft is er niets veranderd. Blijkbaar zit haast tussen je oren.

Mijn leven is veranderd nu ik de dingen tijd en aandacht geef. Ik hoop dat het jou ook lukt dit meer in je leven te integreren, ondanks jouw ongetwijfeld drukke baan.

5 gouden tips

Tot slot wil ik je vijf gouden tips uit het boek Happy Life meegeven.

  1. Als je merkt dat je je opgejaagd voelt, stel jezelf dan de vraag: Waarom heb ik eigenlijk haast? Vaak kom je tot de conclusie dat je uit gewoonte rent, bumperkleeft of zucht in de rij bij de kassa. Herinner jezelf eraan even een stapje terug te doen. Neem afstand, verlaag je snelheid, verhoog je irritatiedrempel.
  2. Besef dat door het leven racen nutteloos is. Het enige wat je bereikt is dat de tijd voorbijvliegt en dat je leven sneller afgelopen is. Tijd is veel te waardevol om weg te gooien. Gebruik het, geniet van iedere seconde, waardeer je leven terwijl je er doorheen reist.
  3. Neem het leven stap voor stap. Terwijl je werkt aan de ene taak hoef je niet te denken aan de taak die je straks wilt uitvoeren. Eerst het één, dan het ander. Zo houd je je hoofd leeg, houd je je focus vast en voorkom je dat de tijd sneller lijkt te gaan.
  4. Besef dat je nooit alles gedaan krijgt. Er zullen altijd onafgeronde taken zijn en dat is niet erg. Besef dat genieten van de mooie dingen in het leven belangrijker is dan een lege takenlijst.
  5. Plan je dagen minder strak. Breng meer lucht aan in je agenda. Plan regelmatig een ‘lummeldag’ in. Het is inefficiënt om alles vol te plannen.

Leestips:
– Ki-Running & Power Walking – Hans Peter Roel
– Happy Life – Freek Offeringa

Joke van der Wijk - Pijl

Eigenaar en tekstschrijver bij Klasse Teksten. Dit tekstbureau richt zich op onderwijsgerelateerde instellingen in Nederland, zoals educatieve uitgeverijen, e-learningbedrijven, scholen en redactiebureaus. Ik schrijf en bewerk educatief materiaal en andere teksten die met het onderwijs te maken hebben en zet graag mijn eigen talenten in voor één van de basisvoorwaarden van goed onderwijs: kwalitatief sterk en passend lesmateriaal.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer