Waar een klein land groot in kan zijn…

Waar een klein land groot in kan zijn…

In onze zomerspecial over het onderwijs in Europa, heb ik in mijn blog over Portugal al geschreven dat wij in Nederland best wel trots mogen zijn op de manier waarop het middelbaar beroepsonderwijs hier is georganiseerd. Een ruime keuze aan goed georganiseerde en vooral geoutilleerde opleidingen. Van techniek tot horeca van welzijn tot economie.

worldskills2015Jaarlijks kunnen de beste studenten uit deze beroepsopleidingen ‘strijden’ met studenten uit andere landen om de wereldkampioenschappen voor beroepen. Dat gebeurd op de WorldSkills. Deze week vindt deze plaats in São Paulo, Brazilië, voor alweer de 43e keer plaats. Ruim 1.200 jongeren uit 73 landen van de hele wereld gaan met elkaar de strijd aan om de titel beste vakman/vakvrouw van de wereld in hun vakgebied binnen te slepen. Onder hen 35 vaktalenten uit Nederland

Ons Oranje Team

De deelnemers van Team Nederland zijn allemaal studenten die Nederlands kampioen zijn in hun vakgebied en ze gaan in São Paulo voor de wereldtitel. Nederland doet mee met dertig vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, verpleegkunde, lassen, etaleren, metselen en meubelmaken. Tijdens de vier wedstrijddagen moeten de studenten, onder toeziend oog van honderdduizenden bezoekers, diverse opdrachten uitvoeren op hun eigen vakgebied. Alle kandidaten zijn getraind en begeleid door experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Een volledig overzicht van alle Nederlandse Skillskandidaten is hier te vinden.

Ook Minister Bussemaker is trots als een pauw

Alle deelnemers ontvingen voorafgaand een persoonlijke brief van minister Bussemaker waarin ze de Nederlandse vaktalenten veel succes wenste. De vakwedstrijden duren tot en met aanstaande zondag 16 augustus. Volgens Bussemaker is het belangrijk dat onderwijsinstellingen jongeren stimuleren om deel te nemen aan vakwedstrijden, zoals EuroSkills en WorldSkills. “Deze wedstrijden dagen jonge vaktalenten uit om op het hoogste niveau het beste van zichzelf te laten zien. Om te tonen zien wat er mogelijk is als je een vak écht beheerst. Want een goed vakman of vakvrouw snapt het complexe samenspel van vaardigheden, kennis en ervaring. Dat is het echte vakmanschap, iets om ongelofelijk trots op te zijn,” aldus Bussemaker.

Bussemaker is op dit moment in Brazilië op vakantie en zal ook een bezoek brengen aan de wedstrijdvloer van WorldSkills om de Nederlandse deelnemers ter plekke toe te juichen.

Op vrijdagochtend 14 augustus neemt minister Bussemaker samen met haar internationale onderwijscollega’s deel aan een World Skills conferentie over de kansen van het beroepsonderwijs. Tijdens de conferentie wordt met elkaar gesproken over meer erkenning van vaardigheden en het potentieel van het beroepsonderwijs, ook in het licht van het tegengaan van jeugdwerkloosheid. Er worden goede voorbeelden en ervaringen uitgewisseld en verdere samenwerkingsmogelijkheden besproken.

Prijsuitreiking

Op zondag 16 augustus staat de officiële prijsuitreiking gepland en worden de winnaars bekendgemaakt. Twee jaar geleden daalde er een heuse medailleregen neer op de Nederlands kandidaten.

Het is voor het eerst dat een WorldSkills competitie wordt gehouden in Zuid-Amerika. WorldSkills wordt nu elke twee jaar gehouden. Skills Netherlands, initiatiefnemer van onder andere het beroepskeuze-evenement Skills Masters, is coördinator van de Nederlandse deelname aan WorldSkills 2015. Deelname aan WorldSkills 2015 wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Ministerie van Economische Zaken, diverse mbo-scholen en verschillende brancheorganisaties.

Op www.worldskills-team.nl en www.youtube.com/skillstvnl meer informatie over de Nederlandse kandidaten.


Update 17-8-2015

Uitslagen World Skills 2015

We kunnen met recht trots zijn op ons Nederlandse team. Nadine Klingen, één van de talentvolle jongeren, won goud voor het onderdeel Etaleren. Daarnaast ontvingen vijftien Nederlandse kandidaten een medaille voor excellent vakmanschap omdat ze boven de gemiddelde norm van 500 punten scoorden. Bekijk alle uitslagen op Worldskills-team.nl.

world-skills-prijsuitreiking

 

Bron foto’s: http://fotobank.skills-netherlands.nl/ 

Rob van der Ploeg

Netwerker, creatief denker en enthousiast over alles wat met beroepsonderwijs te maken heeft. Wil aantrekkelijke leermiddelen maken zodat leerlingen en studenten dagelijks met plezier kunnen leren. In de afgelopen bijna 20 jaar deed hij dit als uitgever en uitgeefmanager. Nu houdt hij zich bezig met de strategie en productinnovatie van Edu’Actief.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer