Verzoek om uitstel zak/slaagregeling keuzedelen

Verzoek om uitstel zak/slaagregeling keuzedelen

Ton Heerts (MBO Raad) en Michaël van Straalen (SBB) hebben demissionair minister Jet Bussemaker gevraagd de invoering van de zak/slaagregeling van keuzedelen uit te stellen tot 2020. Dit verzoek om uitstel zat er al een tijdje aan te komen. Scholen worstelen in zekere zin met het implementeren en organiseren van keuzedelen en zeker met het aanbieden van een zo’n breed mogelijke keuze voor studenten. Daarnaast lijkt de examinering een lastige hobbel te zijn.

Scenario’s

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar wat gaat er nu gebeuren met de keuzedelen. Ik denk aan de volgende scenario’s.

  • Demissionair Minister Bussemaker gaat niet beslissen over het uitstelverzoek vanwege de politieke situatie in Nederland op dit moment. Het verzoek zal door de Kamer moeten worden behandeld als er een nieuwe kabinet is benoemd.
  • Uitstel gaat er komen tot 2020 maar het is 100% zeker dat de zak/slaagregeling doorgaat. Overigens is dat ook wettelijk vastgelegd.
  • Scholen zullen de komende jaren 15% van hun onderwijstijd met keuzedelen moeten blijven vullen. Het is een onderdeel van het onderwijsprogramma en kan niet zo maar worden geschrapt. Als de zak/slaagregeling nog niet definitief is zullen roc’s overwegen om er minder geld voor te gaan inzetten. Er zullen ook roc’s zijn die een breed aanbod juist in stand houden. Keuzedelen zijn ook aantrekkelijk om je juist te kunnen onderscheiden als roc van d ander. Daar komt nog bij dat scholen hoe dan ook moeten borgen dat ze op een verantwoorde en kwalitatief hoogwaardige wijze met keuzedelen aan de slag zijn gegaan.
  • Er is ontzettend veel effort in keuzedelen gestoken de afgelopen jaren. Afstel zal er zeker niet komen. Keuzedelen zijn een integraal onderdeel van de herziene kwalificatiestructuur. Als dat op de schop gaat, gaat de complete nieuwe opleidingsstructuur van het mbo overboord. Het lijkt mij toch sterk dat dat de bedoeling is en gaat gebeuren.

Integrale brief van Ton Heerts (MBO Raad) en Michaël van Straalen (SBB)

UPDATE 11-9-2017

Slaag-zakregeling keuzedelen mbo uitgesteld

Rob van der Ploeg

Netwerker, creatief denker en enthousiast over alles wat met beroepsonderwijs te maken heeft. Wil aantrekkelijke leermiddelen maken zodat leerlingen en studenten dagelijks met plezier kunnen leren. In de afgelopen bijna 20 jaar deed hij dit als uitgever en uitgeefmanager. Nu houdt hij zich bezig met de strategie en productinnovatie van Edu’Actief.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer