Uitstel slaag-zakregeling keuzedelen nog niet akkoord door Kamer

Uitstel slaag-zakregeling keuzedelen nog niet akkoord door Kamer

Het verzoek om de slaag-zakregeling voor keuzedelen uit te stellen naar 2020 is nog niet akkoord door de nieuwe Tweede Kamer. Vooral de VVD is verbaasd over het uitstellen van de verplichte examinering. Dat meldt MBO Today.

Te weinig examenmateriaal beschikbaar

Het voorstel werd in september ingediend door voormalig minister van onderwijs Bussemaker. Eén van de redenen voor het verzoek was dat nog niet voor alle keuzedelen goed onderwijs- en examenmateriaal beschikbaar is. Op dit moment is voor 25% van de keuzedelen inkoop van examens mogelijk. Voor de overige keuzedelen moeten scholen zelf examens ontwikkelen. Maar die tijd is er volgens Bussemaker niet altijd. Jet Bussemaker schreef in een brief aan de Kamer: “Het doorschuiven van de ingangsdatum geeft bestuurders, docenten, het beroepenveld en leveranciers van examens en lesmateriaal de tijd om de ingezette implementatie van de keuzedelen op een goede manier te continueren en tot een succes te maken. Dat is in het belang van studenten.”

Niet populair

Het uitstellen van de slaag-zakregeling is niet populair bij de VVD en het CDA. Het CDA vraagt zich af waarom de sector vijf jaar nodig heeft voor de implementatie van keuzedelen. Vanuit de PvdA en SP is wel meer begrip. Wel stelt de PvdA voor om met een stappenplan te komen zodat de implementatie van de keuzedelen helemaal rond is in 2020.

Naar verwachting zal minister Ingrid van Engelshoven binnenkort schriftelijk reageren op de kritiek van de fracties.

Redactie

Op maakwerkvanonderwijs.nl vind je het belangrijkste nieuws over het beroepsonderwijs. Verschillende auteurs bloggen dagelijks over uiteenlopende onderwerpen, zoals nieuwe kwalificatiedossiers binnen het mbo, de nieuwe beroepsgerichte programma’s binnen het vmbo, onderwijsinnovatie, examens en het leven van een docent. 'Maak werk van onderwijs' is een initiatief van Edu’Actief, de uitgever voor het beroepsonderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer