UPDATE Uitslag poll: Wat is momenteel de verhouding tussen papier en digitaal lesmateriaal?

UPDATE Uitslag poll: Wat is momenteel de verhouding tussen papier en digitaal lesmateriaal?

In onze vorige poll vroegen we u wat de verhouding tussen papier en digitaal lesmateriaal is bij u op school. De meerderheid geeft aan: 70% papier – 30% digitaal (zie grafiek hierboven).

4% geeft aan volledig digitaal te werken. Opvallend is dat er meer scholen zijn die juist volledig met lesmateriaal op papier werken (13%). Hoewel er een hele digitaliseringsslag gaande is in het onderwijs zijn er dus nog steeds ook scholen die alleen met papieren lesmateriaal werken. Zoals ik een docent laatst hoorde zeggen: “hoe minder internet, hoe beter”.

De resultaten van de poll komen ongeveer overeen met de Vier in Balans monitor van 2013 (Kennisnet, 2013). Daarin staan de verhoudingen 26% digitaal materiaal- 74% papier in het vo en 44% digitaal materiaal – 56% papier in het mbo.

Binnenkort verschijnt de nieuwe Vier in Balans monitor (over 2014). Als we op deze poll mogen vertrouwen, zal de verhouding tussen papier en digitaal lesmateriaal die hierin vermeld wordt niet veel afwijken van 2013. Scholen werken gemiddeld nog steeds meer met papieren lesmateriaal dan met digitaal lesmateriaal. Maar hoe lang zal het duren voordat deze verhouding kantelt?

UPDATE

Uit de nieuwste Vier in Balans monitor (2015) blijkt dat in het vo 35% van het lesmateriaal digitaal is en in het mbo 55%. Voor het mbo is de verhouding dus al gekanteld en wordt er meer digitaal lesmateriaal dan papieren lesmateriaal gebruikt. Hoe lang zal het voor het vo nog duren?

Martine van Huffelen

Marktdata-analist met een wetenschappelijke instelling die zich graag verdiept in praktisch onderwijsonderzoek. Is speciaal geïnteresseerd in onderzoek naar digitaal leren en vindt dat de discussie daaromtrent eerlijk gevoerd moet worden. Is ook benieuwd naar de ervaring van scholen wat betreft resultaten uit onderwijsonderzoek.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer