Studie Ontwijkend Gedrag tijdens de vakantie

Studie Ontwijkend Gedrag tijdens de vakantie

Hoe leuk is dat. Heerlijk even bijkomen in de kerstvakantie. Het lijkt alweer een tijdje geleden, maar ik vind het wel leuk om mijn ervaring met jullie te delen.

Lang weekend op stap naar Londen

Onze kerstvakantie begon meteen goed voor mijn jongste dochter en mijn man. Zij gingen namelijk een lang weekend samen naar Londen. Dit is traditie in ons gezin. Met onze oudste dochter is met mijn man naar Berlijn gegaan toen ze naar de middelbare school ging. Ik ben met mijn zoon naar Parijs gegaan. En dit jaar was mijn jongste dochter aan de beurt. Eigenlijk wilden ze al in de zomervakantie gaan, maar Londen is veel leuker tijdens de kerst. Ze hadden dan ook een vol gepland weekend. Shop till you drop, schaatsen in het Hyde park, samen naar de musical Wicked en natuurlijk in de Londen Eye. Ze hebben genoten en kwamen vol verhalen thuis. Onze dochter is echt geestelijk gegroeid. Grappig hoe zoiets werkt.

Bij ons in het gezin is het zo dat de meisjes n de dagelijkse gang van zaken wat meer affiniteit hebben met mij en onze zoon wat meer affiniteit heeft met mijn man. Door zo´n lang weekend merk je dat je een andere verstandhouding met elkaar krijgt. Mijn man en mijn jongste dochter kunnen af en toe wel botsen. Na hun weekendje weg begrijpen ze veel meer elkaars humor. Dit had ik ook toen ik met mijn zoon een weekend naar Parijs was gegaan. Het schept toch een andere band. Onze oudste dochter gaf ook aan dat het een héle fijne belevenis was om met haar vader samen op pad te gaan. Ze kan het zich nog allemaal goed herinneren en het heeft een apart plekje in haar hart. Het heeft ook hen dichter bij elkaar gebracht. Dus kortom ik zou het iedereen willen aanraden.

Uit naar Amersterdam

Mijn zoon en ik zijn afgelopen kerstvakantie samen naar Amsterdam gegaan en hebben de Light show vanuit het water gezien. Daarna lekker gegeten bij het Hardrock Café. Natuurlijk hebben we ook samen gewinkeld. Dan is voor ons Amsterdam ook een echte wereldstad. Wij komen tenslotte uit een dorpje dichtbij Utrecht. Zo liepen we de Sting in, waarop mijn zoon tegen mij zei: “Mam, dit is echt DE STING”. Hij keek zijn ogen uit. Heerlijk gearmd liepen we samen door de winkelstraat. Inmiddels is hij net zo lang als ik. Heel bijzonder.

Wat ons erg opviel was dat er enorm werd geblowed. Zo ontstaan dan ook leuke discussies. Mijn zoon sport veel en wil hier niks van weten. Hij vertelde dat in zijn klas zo’n 80% rookt en blowt. Dan schrik ik wel. Ze zijn pas 14-15 jaar. Ik ben dan ook erg trots op mijn zoon dat hij hier niet aan mee doet. We blijven gelukkig in gesprek ook over dit soort onderwerpen en dat is belangrijk, maar uiteindelijk maakt hij zijn eigen keuzes.

Verdere invulling van de kerstvakantie

Verder was de kerstvakantie vrij ontspannen. ’s Ochtends uitslapen tot een uur of 12, daarna lekker opstaan. Het eerste wat je als puber doet is de tv aanzetten. Daarna achter de computer en gamen totdat je erbij neervalt. Af en toe naar de keuken wandelen om wat te eten. Gelukkig kwamen er ook wat vriendjes en vriendinnen over de vloer, die natuurlijk linea recta naar boven liepen om samen te gaan gamen of in het geval van mijn dochter lekker te kijken naar een leuke film. Wanneer je ouders vragen om ergens naar toe te gaan, waar je echt niet onderuit kan, bijvoorbeeld het Kerstdiner en het Oud en Nieuw, dan ga je gewoon mee.

Studie Ontwijkend Gedrag

De discussies over huiswerk maken om je voor te bereiden op de toetsen die na de vakantie weer in het verschiet liggen, waren geen echte optie. Onze twee pubers hadden last van SOG (Studie Ontwijkend Gedrag). Voor ons als ouders hebben we dit wel met lede ogen aangezien. En af en toe mopperden we ook, maar aan de andere kant hebben we heerlijk genoten van elkaar. Lekker gewandeld met de hond en lekker boeken gelezen. Het was dan ook lastig om maandag na de vakantie de draad weer op te pakken.

Krokusvakantie

Ik kijk uit naar de krokusvakantie. Dan gaan we met ons hele gezin, ook onze oudste dochter en haar vriend, lekker skiën. Mijn man en ik zijn dit jaar 25 jaar getrouwd en we hebben besloten om dit samen met ons gezin te gaan vieren in de sneeuw. Wat ik het leuke van skiën vindt is dat je met elkaar bezig bent. Aan het eind van de dag ben je moe en heb je elkaar veel te vertellen. We houden allemaal veel van de wintersport. Het is zelfs zo dat de kinderen liever op wintersport gaan dan op zomervakantie. Misschien wordt dit wel onze nieuwe vakantiebesteding. Mijn man en ik hebben hier geen moeite mee. Het worden toch andere vakanties dan vroeger.

Monique Verheyen

Mijn naam is Monique Verheyen en ik was tot eind 2014 werkzaam bij Stichting ION. Stichting ION helpt scholen bij het aanleggen van een goede digitale infrastructuur. Daarnaast ben ik moeder van twee lieve pubers, een jongen van 14 jaar en een meisje van 13 jaar, die allebei op het vmbo zitten. Via deze blog wil ik mijn ervaringen als moeder met jullie te delen.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer