Studenten delen ideeën voor succesvollere doorstroom mbo naar hbo

Studenten delen ideeën voor succesvollere doorstroom mbo naar hbo

Hoe kun je succesvoller doorstromen van het mbo naar het hbo? Studenten weten het wel. Via bootcamps, skillcoaches, een app, een education festival en een studievereniging speciaal voor doorstromers. Zomaar een greep uit de ideeën die 250 mbo- en hbo-studenten vandaag presenteerden aan minister Bussemaker.

Plannen om doorstroom te verbeteren

De overstap van hbo kan voor mbo-studenten moeilijk zijn. Daarom stopt een groot deel van deze voormalige mbo-studenten al in het eerste jaar met hun hbo-opleiding. Terwijl ze, als ze het eerste jaar goed doorkomen, even succesvol zijn als hbo-studenten met een andere vooropleiding. Minister Bussemaker vroeg de studenten zelf hoe die overgang vereenvoudigd kan worden. Studenten werden in december door de minister uitgenodigd om vier maanden lang in de huid van schooldirecteuren te kruipen. En om, onder begeleiding van coaches, plannen te maken om de doorstroom van mbo naar hbo te vergemakkelijken. De studenten hoefden zich maar aan twee regels te houden: het plan mocht niet meer dan €200.000 kosten en het moest passen binnen de wet.

Minister onder de indruk

Minister Bussemaker: ‘We hebben het dit keer anders dan anders aangepakt en het aan de studenten zelf gevraagd. Wat achten zij zelf nodig om de stap van mbo naar hbo met succes te zetten? Ik ben onder de indruk van de innovatieve en creatieve plannen. Het is nu aan de scholen om uit deze voorstellen die projecten te kiezen die goed aansluiten bij de opleiding of instelling. Hierdoor bieden we samen met studenten en scholen gelijke kansen aan alle mbo-studenten die willen doorsturen aan het hbo.’

€11 miljoen beschikbaar

Benieuwd naar de plannen van de studenten? Kijk op www.gelijke-kansen.nl/studentlab.
Voor de uitvoering van de gepresenteerde voorstellen is €11 miljoen beschikbaar gesteld.

Redactie

Op maakwerkvanonderwijs.nl vind je het belangrijkste nieuws over het beroepsonderwijs. Verschillende auteurs bloggen dagelijks over uiteenlopende onderwerpen, zoals nieuwe kwalificatiedossiers binnen het mbo, de nieuwe beroepsgerichte programma’s binnen het vmbo, onderwijsinnovatie, examens en het leven van een docent. 'Maak werk van onderwijs' is een initiatief van Edu’Actief, de uitgever voor het beroepsonderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer