De strijd tussen de robot en de mbo’er

De strijd tussen de robot en de mbo’er

’s Avonds kijk ik graag naar een spannende en leuke film als afsluiter van de lange dag. Wanneer er niets leuks op tv wordt uitgezonden, kies ik er meestal een uit de On Demand lijst van onze provider. Uit wanhoop heb ik een keer een oude sci-fi film uitgekozen waarin robots de schurken speelden die mensen aanvielen. Wat een onzin dacht ik terwijl de film bijna was afgelopen. Maar is dit wel zo’n onzin? Is dit niet precies de huidige realiteit? De slimmere, efficiëntere en goedkopere robot is bezig met een inhaalslag op de mens, die op de werkvloer rechten, uurloon en pauzes nodig heeft. Wordt de robot onze concurrent op de arbeidsmarkt?

In de trein onderweg naar school, zag ik de gratis Metro op de stoel naast mij liggen. Uit nieuwsgierigheid en verveling, pakte ik de krant en bladerde erdoorheen. “Jongeren zijn bang voor concurrerende robots.” Dit trok mijn aandacht en ik begon met lezen.

Een paar alinea’s verder las ik onder andere dat ik als directiesecretaresse in opleiding een van de mbo-studenten ben die een grote kans maakt om vervangen te worden door een robot. “Oh shit” was mijn eerste reactie omdat ik destijds juist voor deze opleiding had gekozen om het feit dat elk bedrijf een secretaresse nodig zou zijn.

Veelzijdig
Maar nu ik er zo over nadenk, is het vrij logisch wat er gaat gebeuren. Als ik tijdens mijn afgelopen twee studiejaren iets geleerd heb, is het wel dat het vak als secretaresse erg veelzijdig en uitgebreid is. Naar mijn mening is de secretaresse de ‘moeder’ van de organisatie met al haar medewerkers. De secretaresse communiceert zowel in- als extern via mail en telefoon, ze notuleert bij vergaderingen, ze organiseert verschillende bijeenkomsten, ze heeft zeggenschap over de facilitaire diensten die uitgevoerd moeten worden en zo kan ik nog wel even verder gaan. Heb je een moment?

Toch zijn dit taken die gemakkelijk door een robot overgenomen kunnen worden. De telefoontjes worden via een automatisch antwoordapparaat doorverbonden naar de juiste afdeling, de mailtjes worden met een standaardmail beantwoord en zelfs de post wordt automatisch gesorteerd. Wat kan de secretaresse nog doen wanneer de robot al haar taken overgenomen heeft en ze slechts nog voor de gezelligheid en het zetten van koffie aanwezig is? Juist, niets dus.

En dan?
Vergelijk het met je jongere jaren: je ouders zijn een weekend de deur uit en jij krijgt samen met je eventuele broers of zussen de regie over het huis.

En dan gaat het mis. Dingen lopen door elkaar, er wordt niet naar elkaar geluisterd, en het huishouden gaat flink de mist in. Ditzelfde zal gebeuren als de secretaresse weg is; geloof het of niet, maar het is waar. Om alles weer op rolletjes te krijgen, wordt de robot ge-update.  De robot kan nu ook archiveren, problemen oplossen, bepaalde aanwijzingen geven aan afdelingen en mailingen en andere correspondentie namens de directie versturen.

Is dit de toekomst?
Waarschijnlijk wel. Maar toch denk ik dat de robot de mens nooit helemaal zou kunnen vervangen. De mens heeft één ding waarin hij altijd beter zal zijn dan de robot: gevoel. Zou je toehappen op een standaard en onpersoonlijke uitnodiging? Zou je ergens lid van worden via een gevoelloze mailing? Dat denk ik niet. Het is daarom belangrijk om een sterke en overtuigende persoonlijkheid te ontwikkelen. Alleen zo sta je stevig in je schoenen op de arbeidsmarkt.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer