Stage over de grens: wat levert het op?

Stage over de grens: wat levert het op?

Wanneer ik wakker word, schijnt de zon via het balkon mijn appartement in. Ik maak me klaar, loop naar buiten langs hoge palmbomen naar de bushalte die mij langs het strand naar mijn stageplaats brengt. Na het werk ga ik met een van mijn Spaanse collega’s naar een terrasje met uitzicht op zee en vervolgens struin ik nog wat uurtjes over de boulevard voordat ik weer terugga naar mijn appartement.

Als het aan het Europees Parlement ligt ziet mijn volgende stageperiode er ongeveer zo uit. Zij stemmen erop in om mbo’ers meer te motiveren om een deel van hun studie in het buitenland te doen. Volgens het artikel wat ik hierover heb gelezen hebben mbo’ers zo meer kans op werk na het studeren.

Wat houd je er op werkervaring nog meer op na?
Er is een persoon die ik ken van wie ik indrukwekkende verhalen heb gehoord over het studeren in het buitenland: mijn vader. Hij heeft een half jaar in Engeland en een half jaar in Duitsland stage gelopen. In die tijd woonde hij daar op zichzelf en dat betaalde hij van zijn stagevergoedingen die hij kreeg. Ondanks dat zijn werkzaamheden in zowel Engeland als in Duitsland vrijwel hetzelfde waren, vond hij de stage in Duitsland het leukste omdat de mensen daar naar zijn mening gemoedelijker waren. Op de werkervaring na heeft hij veel andere dingen geleerd. Bijvoorbeeld de talenkennis, mensenkennis, verschillende culturen en vooral zelfstandigheid. Die zelfstandigheid is iets wat ik nu nog zie bij hem. Hij zegt dat als de stages of andere dingen in bijvoorbeeld je vrije tijd even tegenvallen, dat je dan niet even snel naar huis kan voor troost of afleiding. Je bent in het buitenland erg op jezelf aan gewezen. Hij kan het wel degelijk aan anderen aanbevelen. Het is een groot avontuur waar je veel van opsteekt.

Wat verwachten studenten van zo’n buitenlandse stage?
Twee van mijn klasgenoten denken erover na om volgend jaar stage te gaan lopen in het buitenland. Ze zouden graag naar Engeland gaan omdat ze dit als een uitdaging zien om hun Engelse taalvaardigheid te verbeteren. Eén van de twee zou ook wel graag naar Oostenrijk willen omdat zij dit een mooi land vindt en omdat ze haar Duitse taalvaardigheid hier kan verbeteren. Beiden verwachten ze op zo’n buitenlandse stage zelfstandiger te worden. Het omgaan met mensen uit een andere cultuur speelt ook mee en tot slot zouden ze graag de cultuur van het buitenland willen leren kennen.

Op deze drie voorbeelden na ken ik nog een aantal mensen die graag de uitdaging aan wil gaan om in het buitenland te studeren. Zelf lijkt het mij ook heel leuk! Ik denk alleen niet dat ik daar nu al aan toe ben. Je mist ook veel wat er in Nederland in de tussentijd gebeurt. Wat mijn vader al zei, je kan niet zomaar naar huis als het je even tegenzit.

En hoe zit het met de bestemming en de kosten?
Bij ons op school is het namelijk niet zo dat je aan een stage op Malta of Curaçao mag beginnen. Ondanks dat onze praktijkbegeleidster zegt dat het haar heerlijk lijkt om een paar dagen naar een lekker warm land te gaan om een stagiaire op te zoeken, kan het niet zomaar. Dit is simpel weg te duur voor onze school. En die stagegesprekken moeten ook beschikbaar zijn. Mijn klasgenoten die geïnteresseerd zijn in een buitenlandse stage hebben geïnventariseerd bij een leraar bij ons op school en die zei dat er tot nu toe alleen nog mogelijkheid is in Leipzig, in Oost-Duitsland. Eén grens over dus, en niet verder.

In het artikel wat ik gelezen heb, stond dat het Europees Parlement alleen kosten wil vergoeden als je even over de grens stage loopt. Maar wat als je school geen stageplaatsen biedt die net over de grens liggen? Leipzig ligt namelijk bijna in Polen. Wordt het dan ook vergoed? Of mag je dan zelf gaan betalen voor een stage in Duitsland, een land wat niet je favoriete stagebestemming is? Ik vind dat de EU dit goed met alle scholen moet afstemmen. Waar zijn de stageplaatsen die de scholen aanbieden? Wat zijn de wensen van de scholieren? Desnoods vergoedt de EU een bepaald percentage van de duurdere stages naar een ander land dan een van onze buurlanden.

Naar mijn mening is er dus nog veel om over na te denken wat betreft deze nieuwe regeling van de EU.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer