Scrummen voor 21st century skills

Scrummen voor 21st century skills

24boost, de nieuwe digitale leeromgeving voor het mbo, wordt ontwikkeld met behulp van de Scrum-methodiek. Verantwoordelijk voor het onderwijskundig ontwerp van 24boost heb ik vorig jaar voor het eerst met deze methodiek gewerkt. Ik moet zeggen: ik ben er heel enthousiast over. Het werkt fantastisch.

De methodiek is in de jaren negentig in de VS ontwikkeld om softwareproducten te maken waarvan de precieze eigenschappen aan het begin van een project nog niet vaststaan. De term scrum is afkomstig uit de rugbywereld. Bij een scrum probeert een team samen een doel te bereiken en de wedstrijd te winnen. Samenwerking is heel belangrijk en men moet snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Al scrummend maken ontwerpers en ontwikkelaars in korte sprints goed werkende onderdelen zodat de opdrachtgever weet wat hij krijgt en op elk moment kan bijsturen. Heel wat anders dan als opdrachtgever aan het eind van het project een product opgeleverd te krijgen waar je (helemaal) niet tevreden over bent.

eduScrum

eduScrum is de educatieve bewerking van Scrum door Ellen Reehorst, Willy Wijnands en Jan van Rossum en is door hen getest in het vo en mbo. Ellen Reehorst hierover op haar site: ‘De methodiek blijkt overal hetzelfde krachtige effect te hebben. Leerlingen melden dat eduScrum hun samenwerking transparant, effectief, productief en plezierig maakt. Hun docenten rapporteren een positieve werkhouding en goede werksfeer. De gemiddelde cijfers zijn 0,5 tot 1,5 punt hoger in vergelijking met niet-scrummende klassen en lijken nog verder te stijgen. Ook motivatie voor het vak, zelfvertrouwen en plezier op school nemen toe.’

21st century skills

De relatie met 21st century skills is snel gelegd. Het belang van deze vaardigheden kan volgens mij niet genoeg worden benadrukt. Denkt u aan vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend en creatief werken, ICT gebruiken of planmatig werken. In een maatschappij die zo snel verandert als de onze zijn ze onontbeerlijk. We zullen er in het onderwijs zeker gericht aandacht aan moeten geven.

eduScrum kan er heel goed een boost aan geven. Zeker de moeite waard om u in te verdiepen. Op 15 en 16 april kan dat in Ede. Dan vindt de eerste internationale conferentie over Scrum in het onderwijs plaats. Aanmelden kan tot 10 april.

Meer informatie

www.eduscrumnederland.nl
events.rabobank.nl/eduscrum-conferentie

Jan Westenbroek

Jan Westenbroek was jarenlang docent Nederlands in het mbo, decaan en adjunct-directeur, auteur van een drietal methodes voor het mbo en bijna 15 jaar actief als educatief uitgever. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van arrangementen en on- en offline methodeconcepten en ondersteunt hij uitgevers en directie van Edu'Actief met onderwijskundig advies.

3 reacties

 1. Eric Voet maart 23, at 17:37

  Het is duidelijk dat de makers geen enkel benul hebben wat een scrum nu werkelijk is.

  Beantwoorden
  • Redactie maart 24, at 09:25

   Ik hoop dat je scrum in de rugby-wereld bedoelt en niet in het onderwijs :) Als je doelde op de foto, deze is aangepast. Bedankt voor je reactie.

   Beantwoorden
 2. Tjeerd van der Ploeg maart 30, at 18:47

  Laten wij hopen dat dit soort dwazen geen vaste grond onder de voet krijgen in het onderwijs . Laten deze mensen zich bekwamen in het verzorgen van goede lessen met inhoud ten behoeve van de studenten. Maar al te vaak lukt dat dit soort mensen niet en daarom zoeken zij hun heil in alternatieve lesvormen zodat zij niet door de mand vallen.

  Beantwoorden

Reageer