Samen eten: een basisingrediënt van het Franse onderwijs

Samen eten: een basisingrediënt van het Franse onderwijs

Toen ik voor onze serie zomerspecialblogs over onderwijs in het buitenland een land mocht uitkiezen, twijfelde ik geen moment: Frankrijk! Velen van u hebben in de afgelopen weken vast weer een bezoek aan dit prachtige land gebracht, waaronder ikzelf. Mijn schoonzus woont er met haar gezin, dus ben ik regelmatig in Bretagne te vinden. Algemeen bekend is natuurlijk dat de Fransen lekker eten en goede tafelmanieren heel belangrijk vinden. Maar als je het dagelijks leven meer meekrijgt, valt op dat ook het onderwijs veel aandacht besteedt aan eten en de eetcultuur.

Maaltijd op school

Mijn schoonzus heeft een schoolgaande dochter. Zo kwam ik erachter dat Franse leerlingen tussen de middag een (meestal) verantwoorde, warme maaltijd op school krijgen. De Franse regering heeft hierbij een stevige vinger in de pap. Volgens de website van het Franse ministerie van onderwijs is school er niet alleen om vakken te leren. Het is ook een plek waar je meer te weten komt over de Franse eetcultuur en gezond eten. Er zijn zelfs regels voor opgesteld. Vis komt ten minste vier keer per twintig dagen op tafel. Fruit, gekookte groente en rauwkost om de dag. Gefrituurd eten, vleeswaren en toetjes met veel suiker niet vaker dan vier keer per twintig dagen. croissant
Meestal wordt het Franse menu dagelijks in de schoolkeuken bereid met lokale producten. Een maaltijd bestaat uit soep, salade, hoofdgerecht, kaas en een dessert.

Eten is te leren

Het belangrijkste is een evenwichtige maaltijd. De leerling leert langzaam en rustig te eten, wat de spijsvertering bevordert en buikpijn en energiedips in de middaglessen voorkomt. Maar tegelijkertijd maken ook de tafelmanieren onderdeel uit van het leerproces. Door een gevarieerd aanbod op tafel te zetten, kan de leerling verschillende smaken leren kennen. Eten kun je leren, zo is de opvatting in Frankrijk.
Kortom: eten gaat in Frankrijk verder dan alleen het opeten van een maaltijd. Voor de Fransen is het ook een ontspanningsmoment en een gelegenheid om elkaar gezellig op te zoeken en bij te praten.

Een zoektochtje op internet leert dat het volgens sommigen nog wel een tikkie gezonder mag. De een vindt het maar niks als er op school af en toe ijsje als dessert wordt geserveerd, een ander vindt dat dit moet kunnen. Wat de meningen ook zijn, in elk geval is duidelijk dat scholen in Frankrijk bewust bezig zijn met gezond eten. Het is veel meer geïntegreerd in het onderwijs dan bij ons. Mag Nederland ook zeker meer aandacht aan besteden. Niet iedere leerling krijgt immers van huis uit mee wat gezond en gevarieerd eten inhoudt. En dat het een positieve invloed heeft op de hersenen en het leervermogen. Gelukkig gaan we als Nederland ook de goede kant op: schoolkantines worden ook hier steeds gezonder. Lees het volgende artikel maar eens.

En wat wordt er geserveerd in uw schoolkantine? Draagt het bij aan een gezonde leeromgeving voor de leerlingen, of mag hier wat u betreft verbetering in komen?

Bel été! (= Fijne zomer)

Joke van der Wijk - Pijl

Eigenaar en tekstschrijver bij Klasse Teksten. Dit tekstbureau richt zich op onderwijsgerelateerde instellingen in Nederland, zoals educatieve uitgeverijen, e-learningbedrijven, scholen en redactiebureaus. Ik schrijf en bewerk educatief materiaal en andere teksten die met het onderwijs te maken hebben en zet graag mijn eigen talenten in voor één van de basisvoorwaarden van goed onderwijs: kwalitatief sterk en passend lesmateriaal.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer