Open dag in eigen school

Open dag in eigen school

De open dagen zijn weer begonnen. Studenten zijn op zoek naar een nieuwe studie. Deze moet uitdagend en leuk zijn en het moet bij de student passen. Daarom heeft ook mijn school een avond uitgetrokken om leerlingen te helpen met oriënteren. En ik heb hieraan meegedaan.

De reden waarom ik mij had ingeschreven, is omdat ik mij op mijn plek voel op school. Ik heb veel geleerd in de afgelopen jaren. De docente met wie elke secretariële klas te maken krijgt, helpt hier altijd veel bij. Dus nu is het tijd om haar te helpen!

Voorbereiding

Ik had mijn mentor een mailtje gestuurd met de vraag waar ik mij kon aanmelden. Zij heeft mij de volgende dag aangesproken. Ze vond het heel fijn dat ik mee wilde doen en ze is gelijk gaan kijken of de docente die de open dag organiseerde, aanwezig was.

Op school moesten we ons allemaal verzamelen in de lerarenkamer. Ik keek naar de andere leerlingen die zich hadden opgegeven en ik kende echt helemaal niemand. De docente had ons ingedeeld bij de ingang van de school, want onze taak was om de bezoekers in te checken en wegwijs te maken.

Dat vond ik heel jammer omdat ik me er juist op had verheugd om studenten te overtuigen om bij ons te komen studeren. Dat is iets wat mij wel goed afgaat en wat ik dus ook leuker vind om te doen dan de taak die ik nu gekregen had.

De open dag

Toen ik later op de dag de school weer binnenstapte, was alles helemaal aangekleed voor de open dag. Er stonden stands met eten en drinken en informatie over bepaalde dingen die mijn school organiseert. Ik had mijn ‘DC-crew’ t-shirt aangetrokken en mijn badge met daarop ‘student’ op gedaan. Onze taken werden verdeeld en de eerste gasten kwamen al binnenlopen.

Het was even wennen wat betreft het begroeten en helpen door de school, maar dit ging na even oefenen helemaal goed. Ik heb veel mensen begeleid door het pand. Zo ook een paar jongeren die geïnteresseerd waren in mijn sector, zakelijke dienstverlening. Met hun maakte ik een klein praatje om stiekem toch nog enthousiast over de lessen en leraren van de sector te kunnen praten.

Leuke reacties

Op deze manier ben ik, onderweg naar het lokaal waar de zakelijke beroepen gepresenteerd werden, aan de praat geraakt met een meisje wat mij aan mijzelf deed denken: ze weet welke kant ze op wil, maar hier loopt ze tegen enorm veel keuzes aan. En daarom hielp ik haar. Samen met mijn praktijkbegeleidster vertelde ik over de opleiding en de school. Ze vond onze verhalen heel aantrekkelijk klinken. Daarom gaf ik nog mijn eigen mening over de opleiding. Het is een heel goed basisberoep. Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Elk bedrijf heeft een directeur, en elke directeur heeft een secretaresse nodig. Verder had ik het over mijn stages. De theorie op school komt goed in de praktijk goed naar voren, en andersom natuurlijk ook. Door stages leer je alleen veel meer dan op school, maar dit is precies de bedoeling.

De manier waarop mijn docente en ik samen over het beroep en over de opleiding vertelde was volgens de moeder van het meisje heel leuk. Het liefste zou ze vandaag nog met deze opleiding beginnen. Dat was heel grappig om te horen! Want datzelfde gevoel had ik ook toen ik moest kiezen, en dat heeft dus geholpen. Omdat ik zoveel leuke reacties kreeg, en omdat veel mensen de school prettig vonden, was het voor mijn gevoel een geslaagde avond. Ik heb het gevoel dat ik veel mensen echt geholpen heb en dat is iets waar ik heel blij mee ben. Nu maar hopen dat we de jongeren na de zomer weer terugzien.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer