Onderwijs niet altijd goed op de hoogte van regels keuzevakken vmbo

Onderwijs niet altijd goed op de hoogte van regels keuzevakken vmbo

Meer dan de helft van docenten uit verschillende onderwijsrichtingen denkt dat het volgen van minder dan vier keuzevakken voldoende is voor een vmbo-leerling. Dat blijkt uit eigen onderzoek. Waar dit voor GL en TL-leerlingen klopt, is dat voor BL- en KB-leerlingen niet het geval. Zij moeten wel degelijk vier keuzevakken volgen uit een lijst van tegenwoordig 132 keuzevakken. Variërend van Haarverzorging, Booglasprocessen, Patisserie tot (heel actueel!) Aardbevingbestendig bouwen.

Vmbo vs. mbo

Gelukkig blijken vmbo-docenten het beter te weten: van hen is 62% goed op de hoogte. Bij mbo-docenten ligt dit percentage duidelijk lager (42%). Terwijl het grootste deel van hun studenten van het vmbo afkomstig is. Het is misschien lastig bij te houden, al die veranderingen in het vmbo. Maar toch: het zou toch goed zijn als je als mbo-docent weet hoe je studenten worden voorbereid op hun vervolgopleiding.

Welke keuzevakken

Verder denkt bijna een derde van de ondervraagde docenten dat een vmbo-leerling altijd keuzevakken volgt bij het profiel dat hij heeft gekozen. Maar dat hoeft juist niet! Neem een Zorg-en-Welzijnleerlinge die het wel wat lijkt om een eigen kapperszaak te beginnen. Die kan naast een ZW-keuzevak Haarverzorging veel hebben aan het EO-keuzevak Ondernemen. Misschien komt zij er zo wel achter dat ondernemen niks voor haar is. En kan ze alsnog een andere weg inslaan. Immers, het vmbo is nog altijd ‘voorbereidend’: een leerling kan nog alle kanten op. Vier keuzevakken, zowel in als buiten het gekozen profiel, helpen daarbij!

Verder lezen

Dit zijn de 8 nieuwe keuzevakken voor het vmbo
Hoe zit de bovenbouw van het VMBO in elkaar?

Martine van Huffelen

Marktdata-analist met een wetenschappelijke instelling die zich graag verdiept in praktisch onderwijsonderzoek. Is speciaal geïnteresseerd in onderzoek naar digitaal leren en vindt dat de discussie daaromtrent eerlijk gevoerd moet worden. Is ook benieuwd naar de ervaring van scholen wat betreft resultaten uit onderwijsonderzoek.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer