Nieuwe maatregel voor betere aansluiting mbo – hbo

Nieuwe maatregel voor betere aansluiting mbo – hbo

Mbo’ers die na hun opleiding verder willen studeren aan een hogeschool moeten in sommige gevallen voortaan een hbo-opleiding kiezen die aansluit bij de opleiding die ze hebben gevolgd. Als de vooropleiding te weinig raakvlakken heeft met de vervolgopleiding, moet de mbo’er eerst bijscholing volgen. Met deze maatregel wil minister Bussemaker zorgen voor een betere aansluiting tussen het mbo en hbo.

De maatregel geldt voor zeven combinaties. De combinaties waarbij strengere eisen worden gesteld aan doorstroming zijn:

  • Techniek en procesindustrie (mbo) naar economie (hbo)
  • Handel en ondernemerschap (mbo) naar gezondheidszorg (hbo)
  • Handel en ondernemerschap (mbo) naar techniek (hbo)
  • Economie en administratie (mbo) naar gezondheidszorg (hbo)
  • Economie en administratie (mbo) naar techniek (hbo)
  • Zorg en welzijn (mbo) naar economie (hbo)
  • Voedsel, natuur en leefomgeving (mbo) naar economie (hbo)

Minister Bussemaker wil deze maatregel invoeren omdat sommige groepen mbo’ers die doorstromen naar het hbo hun diploma niet halen. Zij halen volgens de minister gemiddeld slechtere resultaten en vallen vaker uit dan medestudenten die wel een vooropleiding hebben gedaan die aansluit bij hun studie. Het gaat om ongeveer 5% van het totaal aantal mbo’ers dat doorstroomt naar het hbo.

De nieuwe maatregel wordt ingevoerd vanaf het studiejaar 2015 – 2016.

Bron: Rijksoverheid.nl

Redactie

Op maakwerkvanonderwijs.nl vind je het belangrijkste nieuws over het beroepsonderwijs. Verschillende auteurs bloggen dagelijks over uiteenlopende onderwerpen, zoals nieuwe kwalificatiedossiers binnen het mbo, de nieuwe beroepsgerichte programma’s binnen het vmbo, onderwijsinnovatie, examens en het leven van een docent. 'Maak werk van onderwijs' is een initiatief van Edu’Actief, de uitgever voor het beroepsonderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer