Wat je moet weten over Kunskapsskolan

Wat je moet weten over Kunskapsskolan

Kunskapswat? Kunskapsskolan, een Zweeds onderwijsconcept dat in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. Vorige week bezocht ik een vmbo-school die twee jaar geleden is begonnen met dit onderwijsconcept én sprak ik een docente wiens school hier mee wil gaan starten. Maar wat houdt dit onderwijsconcept precies in? Hieronder een aantal facts die je moet weten over Kunskapsskolan.

Waarom een nieuw onderwijsconcept?

Kunskapsskolan is een Zweeds familiebedrijf. De familie Emilsson richtte Kunskapsskolan (vaak afgekort tot KED: Kunskapsskolan EDucation) eind jaren ’90 op, omdat zij vonden dat onderwijs niet alleen draait het curriculum, maar ook om de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Onderwijs moet gaan over het beste uit jezelf halen. En hiervoor volgt elke leerling in zijn eigen tempo zijn eigen leerroute.

Kunskapsskolan heeft heeft eigen scholen in Zweden, India en het Midden-Oosten. Deze scholen worden publiek bekostigd. Geld dat door de scholen verdiend wordt, investeert Kunskapsskolan weer in de scholen en het onderwijs. In Nederland, Engeland en de VS werkt Kunskapsskolan samen met bestaande scholen. Anders dan in Zweden, India en het Midden-Oosten werken deze scholen niet KED-operated, maar KED-inspired.

Wat zijn de kenmerken van KED?

 • KED richt zich op een hele afdeling of een complete school.
 • Voor de leerlingen binnenkomen heeft het onderwijsteam een dagoverleg.
 • Leerlingen starten de dag in hun stamgroep (bestaande uit 13 leerlingen). In de stamgroep wordt besproken wat iedereen gaat doen.
 • Elke stamgroep heeft een docent als coach.
 • Leerlingen formuleren doelen die ze willen halen en bepalen de leerroute om die te behalen (plan-do-act-cyclus).
 • Leerlingen worden gestimuleerd om zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen leerproces en de kennis en vaardigheden die ze daarbij nodig hebben.
 • Leerlingen krijgen altijd de verantwoordelijkheid die zij op dat moment aankunnen. Om de leerling hierin te begeleiden en stimuleren zijn hele heldere doelen en criteria nodig die gekoppeld zijn lesmaterialen en een ontwikkelingsgericht ‘feedbackproces’.
 • Leerlingen plannen aan het begin van de dag bij welke lesblokken ze aanwezig willen zijn.
 • Leerlingen werken met een eigen online leerroute in een digitale portal met lesmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor Kunskapsskolan (kosten 200 euro per leerling per leerjaar).
 • De docent is coach en begeleidt de leerling bij het behalen van het gestelde doel. Je bent naast vakdocent, dus ook een soort generiek docent.
 • Elke week heeft de coach een gesprek met de leerling waarin de afgelopen week geëvalueerd wordt en nieuwe afspraken worden gemaakt.

Waarom zou je voor KED kiezen?

KED is een manier om invulling te geven aan gepersonaliseerd leren. Elke leerling stelt immers zijn eigen doelen en werkt hier in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier naar toe. Volgens Madelief Keyser (zakelijk directeur van Kunskapsskolan Nederland) zijn de eerste ervaringen van scholen positief. Leerlingen sluiten vakken af op verschillende niveaus, laten creatieve projecten zien en nemen eigenaarschap voor hun eigen leerproces. Lange termijn moet uitwijzen of de successen zoals in Zweden geëvenaard kunnen worden.

Meer informatie

Meer informatie over Kunskapskolan? Bekijk het filmpje van Kennisnet waarin Willemien Noordhof (onderwijskundig directeur Kunskapsskolan Nederland) en Anne-Marie Leeuwenburgh (locatiedirecteur RSG Slingerbos-Levant) hun ervaringen over dit onderwijsconcept delen.

Je kunt natuurlijk ook gaan kijken bij een van de door KED-geïnspireerde scholen bij jou in de buurt.

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

1 reactie

 1. Nathalie de Weerd april 13, at 08:18

  Mooie blog! Ik kan je aanraden om eens op Slingerbos te gaan kijken hoe zij ook hun gebouw ingericht hebben. Oa voor Kunskapsskolan, technasium en dergelijke! Kan je in contact brengen, daar gaf ik ooit wiskunde :).

  Beantwoorden

Reageer