Mijn terugblik: hoe is mijn stage mij bevallen?

Mijn terugblik: hoe is mijn stage mij bevallen?

Mijn stageperiode bij Edu’Actief is bijna afgelopen. In de afgelopen 20 weken heb ik elke maandag tot en met woensdag de trein genomen en daarna mijn fiets gepakt om hier te komen. In de tussentijd weet ik al behoorlijk mijn weg te vinden. In deze blog geef ik een terugblik op de afgelopen 20 weken.

Leuke collega’s en een gezellige sfeer

Toen ik hier na de zomervakantie voor het eerst binnenstapte, werd ik hartelijk ontvangen. Ik voelde me nog een beetje ongemakkelijk, maar gelukkig ging dat snel over. Ik leerde steeds meer mensen kennen en dit zorgde ervoor dat ik me snel op mijn plek voelde.

In de pauzes zat ik vaak met verschillende collega’s aan tafel. Er werd elke keer gesproken over vrijetijd, hobby’s, kinderen en huisdieren van collega’s. Zo kon ik hier lekker over meepraten en dat voelde voor mij heel fijn. Je bouwt op die manier een collegiale band met elkaar op en dat houdt het werk leuk. Elke dag kwam er minstens één collega ons kantoor binnenlopen met soms een vraag, of gewoon met iets leuks of juist met minder leuke dingen. Dit hoort wel echt bij het secretaressevak. Je bent niet alleen de rechterhand van de directie, je bent vaak ook het luisterend oor voor je collega’s. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je bepaalde zaken moet aanpakken of aanhoren. Juist zodat je het vertrouwen van je collega’s behoudt.

Leerzame werkzaamheden

De insteek van mijn stage is natuurlijk om veel te leren. En dat heb ik gedaan! Behalve de communicatie met mijn collega’s, heb ik geleerd om bezoek te ontvangen aan de receptie en om de telefoon aan te nemen. Ik mocht veel notuleren en de aantekeningen uitwerken. Dit was iets waar ik veel problemen mee had. Op school kijken we filmpjes van vergaderingen waarvan je dan aantekeningen moet maken. Die filmpjes kan je heel simpel op pauze zetten. Maar helaas kan dat in het echt niet. Dan is het belangrijk dat je de vergadering durft te onderbreken als je iets niet goed begrepen hebt. Dat is bij mij het geval geweest. Vooral in het begin durfde ik niet zo veel te zeggen tijdens een vergadering. Ik kon nooit goede momenten vinden om de vergadering te onderbreken. Maar zelfs dit is te leren. Het is een kwestie van doen en dan went het wel. Zodoende heb ik van een wat makkelijkere vergadering eigen notulen weten te maken met daarbij een actielijst. Op dit soort momenten voel ik me dan heel zeker van wat ik doe. Eindelijk is het me een keer helemaal zelf gelukt! En dat motiveert.

Eindresultaat

Mijn collega’s en mijn werkzaamheden waren dus heel leuk. Het is een fijne ervaring voor mij geweest om hier te werken. Tijdens mijn eindgesprek met mijn stagebegeleider en mijn stagedocent van school is gelukkig gebleken dat dit wederzijds is. Ik ben de eerste stagiaire op het officemanagement en mijn collega is dus voor de eerste keer stagebegeleidster. Niet alleen ik heb hier veel kunnen leren, maar mijn collega’s van het officemanagement hebben ook veel opgestoken van de afgelopen weken.

Mijn toekomstplannen heb ik hier zeker ontwikkeld. Ik wist sinds mijn vorige stage al dat ik mijzelf niet voor de rest van mijn leven als secretaresse zie werken. Ik wil mijn opleiding wel afmaken omdat het een goede basisopleiding is. Je leert veel dingen die op meerdere gebieden van toepassing zijn. Het is als secretaresse belangrijk dat je van alle markten thuis bent. En dit is voor mij een stimulans om de opleiding af te maken en om vervolgens door te leren. Eerder zei ik al dat ik graag in de richting van communicatie wil studeren, en voor zover ik nu weet, wil ik dat nog steeds. Ik heb zelfs afgesproken om door te blijven bloggen over mijn opleiding en over het educatieve pad wat ik ga bewandelen. Wat dus betekend dat dit nog geen afscheid is!

Ik kijk terug op een super geslaagde tijd, en ik hoop dat mijn collega’s van Edu’Actief hetzelfde doen.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

2 reacties

  1. Jori januari 27, at 09:05

    Ja, inderdaad! En leuk dat je blijft bloggen en we je kunnen blijven volgen :)

    Beantwoorden

Reageer