Mbo-studenten krijgen materialen te leen

Goed nieuws voor de mbo-studenten! Ze krijgen dure schoolmaterialen in bruikleen van de scholen.

Eerder schreef ik al een over het verschil in opleidingskosten. En onder andere ‘de kappersschaar’ kwam daar aan bod.

Minister Van Engelshoven heeft nu kamervragen beantwoord:

Belangrijke aandachtspunten:

  • De studentenraad heeft instemmingsrecht op het schoolkostenbeleid. Daarmee kan de studentenraad dus een advies geven over de uitgangspunten van de de aan te schaffen boeken en materialen.
  • De inspectie houdt toezicht op de schoolkosten.
  • In de handreiking over de schoolkosten is opgenomen dat er regelmatig een evaluatie over de schoolkosten gehouden moet worden. Hierbij moet gekeken worden of de voorgeschreven materialen ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden.
  • De mbo’s moeten in het schoolkosten beleid ook beschrijven welke oplossingen ze hebben voor studenten met minder financiël ruimte.
  • De mbo-instelling is verantwoordelijk voor de basisuitrusting voor een mbo-opleiding.

De kappersschaar

Het laatste aandachtspunt is heel concreet: ‘de kappersschaar’, ‘het koksmes’ en dergelijke krijgen de leerlingen dus in bruikleen van de school.

En nu is het begin juli. Krijgen de scholen dit nog allemaal geregeld voor 1 september? Ik hoop het! Voor studenten is een grote kostenpost weggenomen.

Wat een goede beslissing van OC&W, want zo maken we weer samen het onderwijs!

 

 

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer