Maatschappelijke diensttijd straks een pré bij sollicitaties?

Maatschappelijke diensttijd straks een pré bij sollicitaties?

Nieuws

Steeds vaker zie je het in het nieuws en op sociale media berichten langskomen gelieerd aan het beroepsonderwijs en de maatschappelijke stage. Even een greep uit wat berichten: Mbo-studenten reizen naar Indonesië voor bedreigde dieren Scalda trotse sponsor van de Kustmarathon en Vrijwilligers 2-daagse van studenten MBO College Amstelland 

Regeerakkoord

De inzet van studenten voor een maatschappelijke stage is een mooie ontwikkeling. Studenten die zo in de praktijk, in hun toekomstige beroep ervaring opdoen. Het regeerakkoord onderschrijft dit en er komt ook nog eens een flink budget beschikbaar.

Om jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan onze samenleving wordt de mogelijkheid van een maatschappelijke diensttijd ingevoerd (van maximaal 6 maanden). Deze dienst kan tegen bescheiden vergoeding vrijwillig worden ingevuld door jongeren. Samen met maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies wordt deze maatschappelijke diensttijd opgezet. Maatschappelijke organisaties kunnen ieder jaar bij mede-overheden projecten voorstellen die voor deze diensttijd in aanmerking komen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het zoveel mogelijk ontzorgen van deelnemende organisaties. Voor de maatschappelijke diensttijd is budget beschikbaar dat oploopt tot 100 miljoen euro per jaar. 

De student zal trots zijn op zijn of haar vrijwilligerswerk. Want het staat toch als student Orde & Veiligheid ook heel mooi dat je kunt zeggen: ik ben betrokken geweest bij het Bevrijdingsfestival?

Nu komt er ook de mogelijkheid om dit in een diplomasupplement te laten opnemen.

Het vervullen van de maatschappelijke dienst geeft een diplomasupplement als getuigschrift van maatschappelijke betrokkenheid. Bij een sollicitatie naar een functie bij de overheid geldt het diplomasupplement als een pré. Met het bedrijfsleven worden afspraken gemaakt om hetzelfde te doen. 

Zelf een plek zoeken?

De samenwerking tussen mbo’s, het bedrijfsleven en overheid in de regio is van groot belang om tot mooie samenwerkingen te komen. Daarnaast zijn er inmiddels ook al initiatieven voor vrijwilligersbanken bijvoorbeeld van Mezzo voor maatschappelijke zorg. En wil je veel inspiratie krijgen? Ga dan eens kijken op het platform van maatschappelijke stage hier staan veel mooie stages.

Zo maak je dus echt werk van onderwijs.

 

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer