14 februari: liefde voor beroepsonderwijs

14 februari: liefde voor beroepsonderwijs

Vandaag rijd ik samen met een collega naar het hoge noorden. We zijn te gast bij de noordelijke vakwedstrijd van de stichting Vereniging voor Scholen met een Horecaopleiding (VSHO) voor het vmbo in Drachten. We genieten vanmiddag samen met andere genodigden (docenten, directieleden, mensen uit het bedrijfsleven) van een uitgebreide lunch die bereid en geserveerd wordt door een leerlingenteam van één van de deelnemende scholen. Collega en ik zijn beide echte horecadieren. Voor ons vandaag dus een mooie kans om nieuw horecatalent uit het beroepsonderwijs in actie te zien.

We worden hartelijk ontvangen met een glas roze bubbels. Wanneer we het restaurant binnenlopen blijkt de kleur van de bubbels een weloverwogen keuze. Rode accenten op de gedekte tafel, afbeeldingen van hartjes en rozen op de menukaart. Het is duidelijk te merken: het is vandaag Valentijnsdag, de dag van de liefde.

We schudden onze tafelgenoten een hand en vertellen elkaar wat we doen en op welke manier we met het onderwijs in aanraking komen in ons dagelijks werk. Beide tafelgenoten zijn ondernemer en leveren diensten aan de school. Ook ontvangen ze regelmatig leerlingen in hun bedrijf om hen een goed beeld van de beroepspraktijk te geven. Terwijl wij gezellig praten, worden we bediend door onze gastvrouw, een leerling uit leerjaar 3 vmbo. Ze is een beetje zenuwachtig, maar is erg spraakzaam en heeft een goede open houding. De twee koks in de keuken doen goed hun best. Mooie opgemaakte borden en de gerechten goed op smaak. Het lukt me helaas niet het bord steeds leeg te eten. Zo uitgebreid lunchen ben ik niet gewend.

Na de lunch komen alle leerlingen het restaurant in. Opgeluchte koppies, zowel bij leerlingen en docenten. Het zit er op. De gasten waren tevreden. Natuurlijk is het nog even spannend wie gewonnen heeft en welk team het Noorden mag vertegenwoordigen op de landelijke wedstrijd. De ouders kijken trots toe hoe hun zoon of dochter een deelnemerscertificaat op mag halen. Er worden driftig  foto’s gemaakt.

Tegen half zes gaat iedereen het weekend in. In de auto denk ik nog even over de middag na. Dit soort initiatieven zijn toch wel de leukste dingen aan mijn werk. Wat een talent hebben we in het beroepsonderwijs in het vmbo. Dit zijn de toekomstige koks, gastheren/-vrouwen en brood- en banketbakkers. De leerlingen en docenten hebben samen hard geoefend op school. Het bedrijfsleven liet betrokkenheid zien door aanwezig te zijn. Dit zijn hun werknemers van de toekomst. 14 februari is vandaag voor mij de dag van liefde voor het beroepsonderwijs. Ik ben trots op alle betrokkenen. Het was letterlijk en figuurlijk een heerlijke afsluiting van de week.

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer