Koffietijd en Noordelijke leermeesters

Koffietijd en Noordelijke leermeesters

In de eerste week van februari had ik de eer te gast te zijn op de Leermeesterdagen tijdens het HorecaEvenTT www.horecaeventt.nl op het TT-circuit in Assen. Wat daar zo gaaf aan is, is dat de Leermeesterdagen worden georganiseerd door de vijf roc’s in het Noorden: Het Friesland Collega was dit jaar de organisator die samen met de collega’s van het Drenthe College, de Noorderpoort, ROC Friese Poort en het Alfacollege en niet te vergeten het bedrijfsleven deze dagen organiseerde. De scholen die elkaar in de regio beconcurreren, werken hier juist samen om onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen.

Leermeesters en meesteressen

De leermeesterdagen zijn bedoeld om de huidige leermeesters te bedanken en om nieuwe leermeesters te winnen door duidelijk te maken hoe mooi het vak van leermeester kan zijn. Als klap op de vuurpijl wordt er ook nog een verkiezing gehouden voor ‘de beste leermeester van Noord-Nederland’.  De leermeesters die genomineerd zijn, zijn voorgedragen door de studenten van de roc’s. Over betrokkenheid van studenten gesproken! Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wie is de beste leermeester van Noord-Nederland? De uiteindelijke winnaars zijn: Robert Buurma van Hotel Post Plaza in Leeuwarden (beste leermeester keuken) en  Melle Bakker van Restaurant de Vrijheid in Grou (beste leermeester Gastheer/vrouw).

Er was ook ruimte voor een serieuzere noot. Aan een mooi ingerichte tafel was ruimte om op basis van stellingen de discussie aan te gaan over onderwijs en de horeca. Geheel in het kader van het thema van de leermeesterdagen was het doel ‘spiegelen over het opleiden en begeleiden van de toekomstige ‘sterren’ in de horeca’.

Driehoeksverhouding

Op het speciaal ingerichte plein voor de Leermeesterdagen was ook Stenden University (hogere hotelschool) aanwezig. Zij biedt voor werknemers in de horeca, speciaal een opleiding aan om binnen het bedrijfsleven door te kunnen groeien. Leren en werken worden binnen deze opleiding gecombineerd waarbij de werksituatie de basis vormt voor de schoolopdrachten. Bedrijfscoach, student en docent vormen een driehoeksverhouding en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de voortgang van de student.

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Leermeesterdagen, en dat geldt voor elke dag, kunnen nooit succesvol zijn zonder goede koffie. Tijdens de Leermeesterdagen streden de studenten van de vijf roc’s om de titel Beste barista MBO Horeca Noord-Nederland. De winnaars komen uit Harlingen en volgen hun opleiding bij de Middelbare Hotelschool op het Friesland College: Mara Hoekstra werd eerste en tweede werd Jennifer Beekvelt.

Drie sponsoren, Mocca d’Or, Zuivelrijck en uitgeverij Edu’Actief, organiseerden een baristawedstrijd voor de studenten van de vijf deelnemende roc’s. Het was de tweede keer dat deze wedstrijd plaatsvond. De wedstrijd is onderdeel van een landelijk initiatief van de drie sponsoren om de vakkennis op het gebied van koffie te verbeteren binnen het MBO-onderwijs. Door middel van masterclasses ‘Leer koffie met liefde bereiden’ worden de docenten en leerlingen de fijne kneepjes van het baristavak bijgebracht.

Ricardo Eshuis

Onderwijsman, trendwatcher, mbo-man. Blogt over alles wat speelt in het mbo en komt daar graag over in gesprek met iedereen.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer