Klaske Verhoef: “Levensvaardigheden, die moet je ze meegeven”

Klaske Verhoef: “Levensvaardigheden, die moet je ze meegeven”

Ondernemende studenten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt van deze tijd. Klaske Verhoef van Move Your Skills Leiden wil studenten in hun kracht zetten en ze de juiste skills bijbrengen. “Het bedrijfsleven stelt soms hele andere eisen dan wat er in het onderwijs geboden wordt. Bij Nederlands leren ze nog steeds sollicitatiebrieven te schrijven met een keurig cv. Wij hebben trainers  in ons netwerk  die studenten leren een filmpje te maken of een pitch om zich te presenteren aan potentiële werkgevers. Het zijn dit soort levensvaardigheden, ook wel 21st century skills genoemd, die we ze willen meegeven.”

Move Your Skills werd bijna vier jaar geleden opgericht door ROC Leiden en de Rabobank Leiden. Beide directeuren wilden ondernemen meer onder de aandacht brengen bij studenten. Daar is Move Your Skills uit voortgekomen. “Je moet ons zien als een leer-/werkbedrijf. Wij doen er alles aan om de studenten een betere positie op de arbeidsmarkt te geven. We richten ons met name op de skills van onze studenten. Regelmatig organiseren we gastcolleges over ondernemen, solliciteren nieuwe stijl en jezelf presenteren op de arbeidsmarkt. Alles met als doel een kans op een betere vervolgstage of om ondernemender te zijn op de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast organiseren we netwerkbijeenkomsten voor ondernemers uit de regio, waarbij deze ondernemers weer op hun beurt opdrachtgever worden voor projecten voor studenten. Tevens geven deze  bijeenkomsten de mogelijkheid voor ondernemers om stagiaires te vinden voor hun bedrijf.”

Leuke opdrachten voor studenten

Bij Move Your Skills werken jaarlijks zo’n 50 studenten. Zij werken allemaal aan opdrachten uit het bedrijfsleven. “We hebben 25 accreditaties voor allerlei soorten van mbo-opleidingen.” Samen met haar collega Danielle probeert Klaske leuke opdrachten voor de studenten binnen te halen. “We bezoeken veel netwerkbijeenkomsten om te horen wat de wensen zijn uit het bedrijfsleven. Wij koppelen vervolgens bedrijven met specifieke wensen aan het onderwijs. Als een soort intermediair.”

Op één van deze netwerkbijeenkomsten raakte Klaske in gesprek met iemand van het ziekenhuis. “Daar was de wens een familiekamer in te richten voor bij de intensive care. Een grote en uitdagende opdracht. Deze opdracht hebben we weggezet bij de opleiding Hout en Meubel. Waar de studenten van de betreffende opleiding onder begeleiding van een  docent aan de slag gingen met het ontwerpen en het maken van de meubels. Binnenkort wordt de familiekamer officieel geopend. Op zulke samenwerkingen ben ik erg trots.”

Er zijn meer mooie voorbeelden. “Eén keer hebben we een heel  schooljaar lang stagiaires gekoppeld aan andere studenten in het project ‘Roem en Poen’ met als doel het verminderen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters. Niet alleen dat is gelukt, de studenten hebben zich ook ontwikkeld tot echte coaches.  Hun nieuwe stage lopen ze nu zelfs binnen het ROC bij de afdeling begeleidingszaken. Dit bevestigt dat we hele goede coaches afgeleverd hebben”, aldus Klaske.

Studenten in hun kracht zetten

Het succes van Move Your Skills komt volgens Klaske vooral voort uit het feit dat studenten in hun kracht worden gezet. “Het accent ligt op talentontwikkeling. Wij gaan altijd uit van wat een student wel kan. Dit heb ik geleerd in de tijd dat ik nog werkte als psychisch hulpverlener. Eigenlijk doe ik in het onderwijs niets nieuws.Het is bijzonder om te zien hoe studenten in zo’n traject veranderen. Ze komen voorzichtig  en afwachtend binnen, soms  een beetje onzeker. En uiteindelijk gaan ze met opgeheven kin, rechte schouders en ondernemend bij ons de deur uit. Daar doe je het voor.”

Meer weten over Move Your Skills?
www.moveyourskillsleiden.nl

Yvonne van Zuiden

Het mogen vertellen van verhalen vind ik één van de leukste onderdelen van corporate communicatie, mijn functie bij Edu'Actief. Ik spreek regelmatig mensen uit het onderwijs die vol zitten met mooie verhalen en op hun eigen manier werk maken van onderwijs. Deze verhalen lees je terug in mijn blogs. Ken je ook iemand met een bijzonder of inspirerend verhaal? Stuur een mail met contactgegevens naar info@maakwerkvanonderwijs.nl.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer