De kantoorhond is in opmars, maar de schoolhond bestaat ook!

 

De kantoorhond is in opmars! Dit is een terugkerend bericht wat we vaker horen. Zo ook de afgelopen tijd weer onder andere bij Hart van Nederland.:

Bij Nestle zijn ze ermee aan het experimenteren. De medewerkers van het bedrijf zien dat een hond ontstresst. Het werkt ontwapenend. Als je het even lastig hebt kun je even het dier aaien. Gaat ze bij je liggen op haar rug. Ze is ook een soort ijsbreker in gesprekken. In moeilijke gesprekken maar ook als binnenkomer. Meer moet je er eigenlijk ook niet achter zoeken. Het is vooral goed voor de sfeer.

”Niet iedere hond is geschikt als kantoorhond”

Een hond hecht aan personen. Dus je kunt een hond niet even uitlenen. Niet iedere hond is geschikt als kantoorhond. Een klein keffertje of een vechtersbaas moet je niet op een kantoor zetten.

Het doet ook wat voor het imago. Vooral creatieve bedrijven zetten honden in. Ook zie je het veel bij ict-bedrijven. Waar veel introverte mensen werken komen zij door een hond veel meer los in sociale zin.

Amerikaans onderzoek

Uit Amerikaans onderzoek: “Preliminary investigation of employee’s dog presence on stress and organizational perceptions” uitgevoerd door Randolph T. Barker blijkt dat een kantoorhond de stress van een werknemer kan wegnemen.

Combined groups scored significantly higher on multiple job satisfaction subscales than the reference norm group for these scales. No significant differences were found between the groups on physiological stress or perceived organizational support. Although perceived stress was similar at baseline; over the course of the day, stress declined for the DOG group with their dogs present and increased for the NODOG and NOPET groups. The NODOG group had significantly higher stress than the DOG group by the end of the day. A significant difference was found in the stress patterns for the DOG group on days their dogs were present and absent. On dog absent days, owners’ stress increased throughout the day, mirroring the pattern of the NODOG group.

De schoolhond van het Bonhoeffer

Laatst was ik op bezoek op het Bonhoeffer. En wat bleek? Daar was een schoolhond! Ik was verrast, in een kamer van een zorgcoördinator was een hond aanwezig. Even dacht ik: hij heeft zijn hond van thuis meegenomen. Maar het bleek een schoolhond. Onder het gesprek werd de hond opgehaald door een leerling die hem ging kammen en uitlaten. Meer over de schoolhond lezen? Klik op onderstaand vlak en bekijk vooral de film!

Indy & Charlie, de schoolhonden

Perro, onze kantoorpup

De afgelopen tijd hadden wij met enige regelmaat ook een pup op kantoor. Dat trok best de aandacht van collega’s. En het is een ontspannen manier om even met elkaar te praten, maar ook vooral om even je werkdag te onderbreken voor een wandeling.

Kijk dan eens, is het geen schat?

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer