Hoe verschillend stagebedrijven kunnen zijn

Hoe verschillend stagebedrijven kunnen zijn

Stage lopen is een eerste stap naar het beroepsleven. Veel studenten moeten voor hun opleiding stage lopen om ervaringen op te doen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je een leuke stageplaats weet te bemachtigen omdat het, in mijn geval, de helft van je leerjaar zal zijn. Stagiaires hebben bepaalde verwachtingen van bedrijven en andersom ook. In deze blog vertel ik over mijn ervaringen met de stages die ik gedurende deze studie heb gehad en over de ervaringen van klasgenoten. Want het blijkt dat stagebedrijven erg verschillend kunnen zijn.

Mijn eerste stage was bij een woningbouwcorporatie die zich als projectontwikkelaar richt op herstructureringswijken en uitbreidingsplannen. In dit bedrijf werken zes werknemers en een directeur. De pauzes waren er altijd gezellig. De werksfeer was onderling erg informeel en het bedrijf straalde vooral gezelligheid uit. Mijn standaardtaken waren de telefoon opnemen, post verwerken en (digitaal)archiveren. Naast dat ik aardige collega’s had en ik de taken die ik moest doen tegen het einde van mijn stage zelfstandig kon verrichten, bleef ik me een stagiaire voelen en niet zo zeer een medewerker. Ik denk dat dit vooral komt doordat ik de meeste gespreksonderwerpen niet begreep.  Deze gingen dan over huizenprojecten, funderingen en nutsbedrijven. Ik kon hier jammer genoeg niet over meepraten omdat ik weinig verstand heb van deze branche. Doordat iedereen hierover in gesprek was, was er voor mij geen tussenkomen mogelijk om vragen te stellen of een ander onderwerp aan te snijden.

Inmiddels zit ik in mijn tweede jaar van mijn opleiding. Dit nieuwe jaar is begonnen met een nieuwe stage die ik bij Edu’Actief loop. Dit is een uitgeverij in lesmethodes, vooral voor het beroepsonderwijs. Dit bedrijf is heel groot en ik heb hier ruim 70 collega’s. Ik ken zelfs na één vierde deel van mijn stage nog steeds niet iedereen en dit komt denk ik doordat ik met slechts een aantal collega’s samenwerk. De uitstraling van het bedrijf is erg prettig en de sfeer bij de collega’s onderling is ook heel gemoedelijk. Iedereen is behulpzaam, ze bedanken me ook voor dingen die ik doe en af en toe krijg ik zelfs te horen dat ze erg blij zijn dat ik ze wil helpen, en daarom doe ik het dan ook graag. Ik word hier meer als een medewerker behandeld en niet als een stagiaire.
Mijn standaardtaken bestaan voornamelijk uit het onderhouden van de informatie mailbox en het afhandelen van de binnenkomende post. Natuurlijk is dit niet het enige wat ik hier leer, zo mocht ik in mijn eerste week al een reis en hotelaccommodatie boeken voor een collega. Ik vind het erg leuk om dit soort dingen uit te zoeken en daarom had ik er ook helemaal geen moeite mee. Een andere taak die ik wel wat ingewikkelder vind is notuleren bij vergaderingen. Elke twee weken is er een vergadering waar ik bij mag zitten om een verslag te maken. Door deze regelmaat word ik hier natuurlijk erg goed in wat handig is als ik straks directiesecretaresse ben.

Stages van klasgenoten

De meeste klasgenoten van mij vinden hun stage dit jaar ook leuk. Je weet wat je vorig jaar had, en wat je eventueel hebt gemist, en hiermee probeer je een nieuwe plek te vinden die de minder leuke delen uit je vorige stage kan verbeteren.

Zo heeft één van mijn vriendinnen een stageplek gevonden in een bekend hotel en restaurant in de buurt. Ze zegt dat er veel personeel is, maar dat ze op het kantoor eigenlijk maar drie mensen spreekt waarvan ze opdrachten krijgt. Ze vindt de sfeer leuk, ze heeft leuke collega’s en wanneer ze iets nieuws leert, wordt dit goed aan haar uitgelegd. Ik denk ook dat dit erg belangrijk is als je stage loopt. Deze vriendin heeft een aantal standaardtaken zoals telefoneren, hotelreserveringen inboeken en bevestigingsmails versturen naar de klanten. Verder doet ze veel administratieve taken. Ze zegt dat er tussendoor veel klusjes zijn die niet veel met ons vak te maken hebben, namelijk in het restaurant helpen. Dit is wel jammer, omdat je in diezelfde tijd ook iets had kunnen leren wat wel met het vak waarvoor je leert te maken heeft. Wel zegt ze zich erg thuis te voelen op haar stage, en ik denk ook dat dit komt door de aardige collega’s en de leuke werkzaamheden.

Dezelfde vragen heb ik ook aan een andere vriendin uit mijn klas gesteld. Ze loopt stage bij een middelbare school in Hoogeveen. Er lopen natuurlijk veel leerlingen rond, maar ook veel andere collega’s zoals leraren, conciërges en bijvoorbeeld de directie. Ze heeft met lang niet iedereen contact, maar de collega’s die ze wel veel ziet, vindt ze aardig. Ook met de afdeling administratie kan ze het goed vinden. Ze zegt dat er een fijne samenwerking is en daarom ook een goede sfeer. Ze heeft geen standaard taken, maar ze is nu wel erg druk met de voorbereidingen op de examens van het einde van dit schooljaar. Op school zei ze dat er nu ook een aantal vluchtelingen op haar stageplek naar school gaan. Van deze leerlingen, maar ook van de nieuwe brugklassers en andere nieuwe leerlingen, moet ze de juiste gegevens in het systeem zetten. Tot slot heeft ze haar eigen werkplek. Door al deze invloeden voelt ze zich heel welkom.

Tip aan stagebedrijven

Of je nou in een hotel, op een school, of zoals ik bij een uitgeverij stage loopt; overal geldt hetzelfde: een prettige werksfeer, leuke en afwisselende taken, goede samenwerking en vooral aardige collega’s zijn van groot belang. Als ik een tip mag geven aan stagebedrijven: denk aan deze wensen van een ervaren stagiaire en haar vriendinnen. Zo wordt het bedrijf ook populair bij stagiaires en misschien zelfs bij eventuele, nieuwe klanten.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer