Hoe internetproblemen tegenwoordig een serieuze ramp kunnen zijn

Hoe internetproblemen tegenwoordig een serieuze ramp kunnen zijn

Kahoot quizen, digitale leermiddelen voor rekenen en taalvakken en het oude vertrouwde informatie opzoeken voor opdrachten. Alle huidige studenten kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder deze leermiddelen. Maar wat als het internet op jouw school zo slecht is, dat je deze manier van onderwijs niet eens kan gebruiken? Dan mis je toch wel een heel groot stuk wat betreft jouw voorbereiding op de digitaliserende toekomst. Maar gelukkig is er hulp onderweg voor de honderden scholen in Nederland die met dit probleem te maken hebben.

Pot met geld

Onlangs las ik namelijk een artikel dat de overheid een flinke pot geld heeft klaargelegd om scholen met slecht of zelfs helemaal geen internet te helpen om een snelle verbinding aan te leggen. Dit is bedoeld om eigentijdse leermiddelen op alle scholen te kunnen gebruiken.

‘Werken in de cloud’

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om snel en goed internet op school te hebben. In de klas gebruiken wij regelmatig onze laptop om dingen op te zoeken en om opdrachten te maken waarover de docent een paar minuten eerder uitleg en theorie heeft gegeven. Een typisch gevalletje van blended learning dus.

Sinds het begin van dit schooljaar (september 2016) maakt mijn school gebruik van OneDrive. ‘Werken in de cloud’ zoals dat door veel van mijn docenten genoemd wordt, is echter heel erg frustrerend als het internet niet werkt. Alles gaat online. En alles wat online gaat, vraagt om een goede internetverbinding. Helaas heb ik het dit schooljaar al een aantal keer meegemaakt dat mijn laptop zich niet kon verbinden met de wifi. Waarom? Geen idee… Ik heb letterlijk uren op mijn internetverbinding zitten wachten tot ik het uiteindelijk opgaf.

Oplossingen voor internetproblemen

Maar die laatste keer op de ICT-afdeling op mijn school had het harde werk van de vriendelijke ICT-medewerker mij gelukkig uit de brand geholpen. Na heel wat inlogpogingen en het downloaden van nieuwe software en andere dingen waar ik geen verstand van heb, heb ik eindelijk weer internet op school! YES! Met een opgelucht gevoel kon ik eindelijk weer aan de slag, net als de rest van mijn klasgenoten.

Internet is dus steeds belangrijker geworden, helemaal in het onderwijs. De digitalisering in het onderwijs bereidt de leerlingen goed voor op de toekomst waarin alles online zal gaan. En gelukkig is deze mogelijkheid er straks ook voor de overige 800 scholen die nog steeds last hebben van internetproblemen.

Pak je laptop en iPad er maar vast bij: want hulp is onderweg.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

1 reactie

  1. alex augustus 04, at 11:13

    Er is een probleem met het internet, maar de overheid zou misschien ook wat geld moeten steken in de scholen om deze van materiaal te voorzien. Het is toch vreemd dat scholen tegen ouders, die geen kapitaal hebben voor een tablet of laptop, dat hun kind dan maar naar een andere school moet. Weg van vriendjes/vriendinnetjes.

    Beantwoorden

Reageer