Het wordt weer een mooi schooljaar

Het wordt weer een mooi schooljaar

Het schooljaar staat op het punt van beginnen of is inmiddels alweer begonnen voor iedereen. En dat begin is altijd ongeveer hetzelfde…

Na een lange, zeer verdiende, vakantie was die dag waarvan je wist dat hij zou komen toch opeens weer daar. En hoeveel ervaring je ook hebt in het onderwijs, uit onderzoek blijkt dat 98% van de lesgevers de laatste nacht voor het begin van het schooljaar zeer onrustig slaapt. Misschien onbewust, maar er is altijd weer die spanning van het onbekende bekende.

Waarschijnlijk is het grootste deel al de week ervoor een dagje op school geweest om te kijken of alle spullen er zijn, en om het een en ander voor zichzelf in te richten. Maar dat is nog niet de echte eerste dag. Die is op maandag en begint met het zien van al je collega’s. En dat zijn er veel. Het is gelijk alweer zo druk. Van 0 naar 100 in 30 minuten. Gelijk al gedoe.

Al die verhalen van wie waar is geweest en wat heeft mee gemaakt.

Wie geef je een hand en wie ga je zoenen? Gelijk al vragen over roosters en lesmateriaal met eraan gekoppeld de dingen die nog niet helemaal kloppen. Kennismaken met nieuwe collega’s. Dezelfde slechte koffie als voor de vakantie. Blij om “die en die” weer te zien. De openingsspeech van de rector. De vergaderingen in clusters en groepen. Gezamenlijke lunch. En een heleboel gekakel.

Het is zo druk, en dan zijn de leerlingen er nog niet eens.
Die komen de dag erna. Of de dag daarna. Dus weer één of 2 nachten slecht slapen. En dan ook nog eens weer zo vroeg op. Je bent eigenlijk na 3 dagen al bijna de vakantie vergeten.

En als de leerlingen er zijn, dan is er geen ontsnappen meer mogelijk. Dan is het hoe dan ook volle bak. Of zeg maar, dubbele volle bak, want je moet én zo snel mogelijk iedereen leren kennen, én je moet duidelijk maken hoe jij denkt dat een lessencyclus moet verlopen, én je moet gelijk een interessante, leerzame les geven. Ze zeggen wel eens “Leraar, elke dag anders”. Dat zal best wel, maar het is in elk geval nooit een keertje lekker rustig.

Maar dat hoeft ook niet, want dat weet elke lesgever. Bovendien is die hoogste versnelling ook best een beetje fijn. Het is ook een hoop energie om je heen. En zoals je weet “energie gaat nooit verloren”. Dus daar pik je ook een hoop van mee. En natuurlijk- bij het inschatten van de klassen ziet iedereen wel een paar problemen, maar tegelijk ziet iedereen nog veel meer mogelijkheden.

Het wordt weer een mooi schooljaar. Zwaar, zoals altijd- maar ook prachtig, zoals altijd. Een jaar met momenten van grote blijdschap, van af en toe doorbijten, van heel veel leren, van dankbare glimlachen, teleurgestelde blikken, vriendschap, gevoelde afstand, strengheid, loslaten, genieten en doodmoe verlangen naar de vakantie.

Zoals Ramses Shaffy ooit zong: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” Ik denk daarbij altijd aan school. En ik bewonder iedereen die iets wil leren, en iedereen die iemand iets wil leren.

Ik wens iedereen een mooi schooljaar.

Peter Heerschop

Cabaretier, acteur, columnist en gymleraar. Peter Heerschop blogt op deze website over het belang van onderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer