Hé ik moet gewoon een 7, 2 halen?! Met dank aan Magistat weet ik dat nu.

En ineens was daar een app Magistat. Die ál je statistieken kan berekenen, dus wat je nog moet halen om een voldoende te staan. Maar ook aangeeft hoeveel procent van je cijfers voldoende is. En wat je voor een specifiek vak moet halen.

Ontwikkeling door een leerling

Het mooie van deze app? Hij is ontwikkeld door Jules van der Toorn als deel van het profielwerkstuk. Wat mooi dat een leerling dit ontwikkeld heeft op basis van behoeftes die er leven onder leerlingen.

Functies

Door te werken via het schoolsysteem Magister, kun je er snel uitgebreide statistieken in bekijken, je cijfers overzichtelijk per vak bekijken maar bijvoorbeeld ook uitrekenen wat je moet halen voor een toets om voldoende te blijven staan.

– Houd je PTA cijfers goed in de gaten door middel van een apart overzicht
– Bereken wat je moet halen om voldoende te (blijven) staan
– Volledig offline te gebruiken, ook bij cijfers uit oudere jaren
– Bekijk je cijfers in chronologische volgorde per vak
– Belangrijke informatie zoals wegingen zijn direct te zien in het cijfer overzicht
– Zie in hoeveel je gemiddelde achteraf werd aangepast door een behaald cijfer
– Kom achter interessante feiten, zoals hoelang je onvoldoende hebt gestaan
– Ontdek handige cijferverbanden door voortschrijdende gemiddeldes

Maar als je voor Engels nou die 5.5 níét haalt

In een eerder blog schreef ik al over Magister, mijn ouders zien echt álles. En ook de bekende columnist, Sylvia Witteman,  van de Volkskrant schreef ooit dit:

‘Maak je geen zorgen, mam. Kijk, voor economie sta ik een 5.3, dus als ik daarvoor in de proefwerkweek een 6.1 haal, sta ik een 5.5, dus dat is safe. (…) Wat valt daar nou niet aan te snappen? Ik sta voor Frans een 6.1, dus daarvoor mag ik zelfs een 3.7 halen, dan sta ik nóg voldoende. En die 5.2 voor Engels kan ik makkelijk ophalen tot een 5.5, dus dan sta ik een 6. Dan mag ik voor wiskunde óók een 5 staan, en zelfs eventueel nog voor scheikunde, want ik sta voor Duits een 6.3 en als ik dat ophaal tot een 6.5 sta ik voor Duits dus een 7! Dan heb ik dus compensatie voor die 5 voor scheikunde, dus waar maak je je druk over?’

‘O…’, zeg ik dan.

En na heel diep nadenken: ‘Maar als je voor Engels nou die 5.5 níét haalt?’.

Hij trekt een gezicht als een timeshareverkoper en betoogt: ‘Dan is er nóg niks aan de hand. Want voor Nederlands sta ik sowieso een 5.8 en dat laatste proefwerk is heel makkelijk, zegt iedereen, dus daar haal ik dan een 7.4 voor en dan sta ik voor Nederlands een 6.5 dus dat is dan ook afgerond een 7 en dan heb ik compensatie voor Engels. Maar dat is dus waarschijnlijk niet eens nodig!’

Omdat ik Ionica Smeets niet ben, kan ik deze uiteenzetting niet doorprikken, maar ik vóél dat het linke soep is.

Een Ionica is dus niet meer nodig. Maar ja het zelf berekenen heeft ook echt wel iets èn is best een handige vaardigheid voor de rekentoets.

Hoe te verkrijgen?

De app is te downloaden via de iTunes.

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

4 reacties

 1. Safae juli 02, at 15:40

  Het lijkt me echt een hele goeie app, maar ik kan hem helaas niet downloaden, omdat ik een android toestel heb. Kunt u er misschien voor zorgen dat je hem ook op een android toestel kan downloaden?

  Beantwoorden
 2. Nathalie juli 03, at 11:18

  Helaas, dat kan ik niet doen, maar mogelijk dat Jules dat zelf gaat ontwerpen.

  Beantwoorden
 3. Peter maart 19, at 18:51

  Hallo, bij mij staat er dat “wegingen meeberekenen” niet is ingeschakeld. Ik wil dit graag inschakelen maar ik weet niet hoe. Kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden

Reageer