Geef het onderwijs van de toekomst vorm: speel het trendspel!

Geef het onderwijs van de toekomst vorm: speel het trendspel!

Op veel scholen wordt gesproken over dat het anders moet in de opleidingen. Het gaat dan over de aansluiting onderwijs – arbeidsmarkt, verbreden van opleidingen en het voorbereiden van studenten op de toekomst. Maar hoe doe je dat nu op een manier dat je niet oeverloos vergadert en er toch een richting uitkomt die past bij je team en bij het onderwijs van de toekomst. Speel het trendspel van SBB en ontdek de trends en ontwikkelingen in de Zakelijke dienstverlening en veiligheid. 

Het trendspel is door SBB ontwikkeld en komt voort uit de trendrapportages die SBB heeft gemaakt. Over de trendrapportage Zakelijke dienstverlening publiceerden we eerder al drie artikelen

Hoe werkt het trendspel van SBB?

Zoals gezegd wordt het trendspel begeleid door iemand van SBB die verstand heeft van de trends en de markt. Eerst geven ze een presentatie over de belangrijke trends en welke impact die hebben op het werk in de branche. Dat is al heel leerzaam voor iedereen. Het is goed om eens samen met anderen te kijken en te luisteren naar wat de belangrijkste trends zijn. Voor Zakelijke dienstverlening en veiligheid worden er 18 belangrijke trends omschreven, waaronder: automatisering en robotisering, proactief beveiligen, vergrijzing, flexibilisering arbeidsmarkt, Leven Lang Ontwikkelen, technologie en vooruitgang, doe-het-zelf samenleving, samenwerking in de keten, veranderende rol / beroepen.

Al deze trends worden toegelicht in een presentatie en daarna ga je in groepjes aan de slag. Je neemt er als groep een thema uit en gaat samen brainstormen over wat de trend kan betekenen voor het beroep, maar ook voor het onderwijs. 

Neem bijvoorbeeld de trend digitalisering in de financiële beroepen. Dat heeft al veel impact gehad, maar als alles nog digitaler wordt, wat betekent dat dan voor je onderwijs? Wat moet je als team kunnen en weten om je studenten dat te leren wat ze in de toekomst nodig hebben. Als je daar 15 minuten over gebrainstormd hebt, mag je een minuut pitchen. Deze actieve vorm van samenwerken en leren zorgt ervoor dat je dieper op een trend in kan gaan en door de pitch deel je gelijk veel met je collega’s. Super leerzaam en ook erg leuk om te doen.

Wil je dit spel met je team spelen dan kan je contact opnemen met Sandra Mathijssen of Hedy Segond von Banchet, de SBB contactpersonen van de sector Zakelijke dienstverlening en veiligheid.

3 december: Miniconferentie Breed opleiden #hoedan

Op dinsdag 3 december is de Miniconferentie Breed opleiden #hoedan. Tijdens deze conferentie wordt het trendspel van SBB ook gespeeld.

Karel Wijne

Karel Wijne werkt op het snijvlak van beroepsonderwijs, bedrijfsleven en ondernemerschap. Hij weet wat de trends zijn in de arbeidsmarkt en kent de consequenties van digitalisering. Zijn missie is om mensen te leren omgaan met een leven vol veranderingen. Ze zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. De vraag is hoe je er mee omgaat. Samen met Karel zoekt Edu'Actief verhalen en tips over breed en toekomstgericht opleiden in het mbo.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer