Eric Jongepier over keuzedelen: Student MOET wat te kiezen hebben

Eric Jongepier over keuzedelen: Student MOET wat te kiezen hebben

Dit is het jaar van de waarheid voor het mbo. Het is het jaar om na te denken welke keuzedelen scholen straks gaan aanbieden. Hoe het ingepast moet worden in de roosters. Maar het belangrijkste is misschien wel: hoeveel keuze heeft een student straks? Eric Jongepier, Regisseur herziening kwalificatiestructuur, is er tijdens het event Kiezen en delen afgelopen vrijdag duidelijk over: “Een student MOET wat te kiezen hebben. Dit is bij wet bepaald. Hoe groot die keus is, dat mag de instelling zelf uitmaken.”

Keuze

De keus hoeft niet groot te zijn. Het is volgens Eric Jongepier niet per se: hoe groter de keus, hoe beter. “Het is niet gek om voorzichtig te beginnen, maar alleen wel met het idee om later door te groeien.” Dit is overigens ook één van de vijf tips van docenten. “De herziening in het mbo biedt echt interessante mogelijkheden, flexibiliteit en actualiteit.”

Configuraties of losse keuzedelen?

Veel scholen spelen met de gedachte om configuraties aan te bieden. Dit zijn sets met gekoppelde keuzedelen. Bijvoorbeeld configuratie 1: keuzedeel A, B en C en configuratie 2: Keuzedeel A, B en D. “Met configuraties kom je aan het minimale niveau van wat je aan de student moet aanbieden. Werken met configuraties betekent dat er voor de student één keuzemoment is waarbij ze uit minimaal twee configuraties moeten kiezen.” Dit doet volgens Eric wel iets met de actualiteit. “Je kunt op een later moment in de opleiding niet meer terugkomen op de keuze. Bij losse keuzedelen heb je die vrijheid om in te spelen op de actualiteit wel.”

Zak-/slaagregeling

Het moment van kiezen is ook van belang voor de zak-/slaagregeling. “De eerste jaren telt het cijfer van de keuzedelen nog niet mee voor het wel of niet halen van het diploma. Dit verandert in schooljaar 2018. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor studenten die doorstromen naar een hoger niveau. Als ze doorstromen hebben ze in hun vorige opleiding al te maken gehad met keuzedelen. Maar voor deze groep studenten geldt wel dat het dan ineens meetelt voor de zak/slaagregeling.”

Niet-gekoppelde keuzedelen

Scholen moeten zich volgens Eric niet rijk rekenen met configuraties. Studenten hebben namelijk het recht om niet-gekoppelde keuzedelen aan te vragen. “Scholen worden geacht die verzoeken te honoreren, behalve als er een overlap is met de kwalificatie. Een andere reden om het verzoek te weigeren is als het om organisatorische redenen niet kan. Maar dit mag niet op voorhand gezegd worden”, aldus Eric.

Downloads
>> Presentatie Eric Jongepier: Het jaar van de waarheid
>> Whitepaper Keuzedelen

Yvonne van Zuiden

Het mogen vertellen van verhalen vind ik één van de leukste onderdelen van corporate communicatie, mijn functie bij Edu'Actief. Ik spreek regelmatig mensen uit het onderwijs die vol zitten met mooie verhalen en op hun eigen manier werk maken van onderwijs. Deze verhalen lees je terug in mijn blogs. Ken je ook iemand met een bijzonder of inspirerend verhaal? Stuur een mail met contactgegevens naar info@maakwerkvanonderwijs.nl.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer