Een warme omgeving

Een warme omgeving

Op school wordt hard gewerkt, heel hard gewerkt.
Er wordt op meer plekken heel hard gewerkt, maar in elk geval ook op school. En op school kun je grote delen van de dag nauwelijks verslappen, immers als je lesgeeft kunnen in het algemeen vriendelijke leerlingen opeens zomaar veranderen in een groep bloedhonden. Je kunt ook niet volledig je eigen tempo bepalen, dat wordt bepaald door de bel, het rooster, de klas, de examennormen, het uur van de dag, het weer en nog heel veel meer factoren. Het is een voortdurend geconcentreerd zoeken naar evenwicht.

En erna moet je ook nog plannen maken, lessen voorbereiden, leerlingvolgsystemen bijhouden, vergaderen over belangrijke zaken, vergaderen over totaal onzinnige bijzaken.
En dan moet je ook nog aardig zijn en goed tegen kritiek kunnen.

Op school wordt hard gewerkt, heel hard gewerkt.
Dat is niet erg. Zeker niet. Je krijgt er ook een hoop voor terug (tenminste, dat zeggen ze altijd). Maar dan heb je wel nodig dat je voortdurend de steun vindt van je omgeving.  Steun op meerder niveaus.

Laat ik beginnen met het gebouw. Je hebt in alle hectiek natuurlijk een plek nodig om je terug te kunnen trekken. Dat is om te beginnen de docentenkamer. Die laat al vaak te wensen over. Het is vaak een lange ruimte met veel tafels en stoelen, zeg maar een extra-large leslokaal voor volwassenenonderwijs. Er zouden ook best een flink aantal heerlijke banken en luie stoelen kunnen staan. Het hoeft niet allemaal gericht te zijn op doorwerken in de pauze. Vaak is er ook een mededelingenbord vol met zaken die van je verwacht worden en heel weinig aanmoedigingen van hoe goed je het doet. En waar is het grote aquarium gebleven waar je vroeger even rustig starend voor kon gaan zitten mediteren? Ook vaak al wegbezuinigd.

Maar dit is nog maar de docentenkamer. Het zou fijn zijn als er ook voor iedereen rustige werkplekken zouden zijn. Op de school van mijn vrouw zijn er wat ruimtes met een soort van bedden. Heel goed initiatief. Lekker hoor als die mogelijkheid er is. Licht verontrustend dat mijn vrouw af en toe belt dat ze met collega’s op school blijft maar verder sta ik er totaal achter.
Fijne plekken om te zitten dus.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over roostertechnisch zoveel mogelijk je eigen lokaal. Tot zover de binnenhuisarchitectonische steun.

Kom ik bij de catering. Ieder zichzelf serieus nemend bedrijf heeft een prima medewerkerskantine met een prima lunch, heerlijke drankjes en ….let op….komt ie…Goede Koffie!!!
Er is veel onderzoek naar gedaan maar vrijwel nergens is de koffie zo slecht als op scholen. Slappe vaak al een beetje lauwe en oude troep in grote ketels, of koffie uit een automaat met alles in poedervorm aangevuld met water en  waar bovendien ook chocolademelk en soep uitkomt waardoor jet mogelijk is dat je cappuccino drinkt met chocoladekorrels en croutons. Ik zou zeggen, neem je personeel serieus, zorg voor echt goede koffie. En heel veel soorten thee. En lekkere andere drankjes. En een mogelijkheid tot aanschuiven bij een heerlijk lunch met knapperige broodjes en gezond beleg en verrassende verse soep en noem maar op. Het maakt mensen vrolijk als ze liefdevol worden verzorgd. En als je vrolijk bent kun je meer hebben en ben je minder ziek en dus betaalt het zich makkelijk terug.

Maar als belangrijkste steun is er het gevoel dat de schoolleiding achter je staat. Ik wil een voorbeeld geven van wat ik onlangs heb gehoord.

Mijn broer werkt ook in het onderwijs. Zij hadden een scholingsdag. Ging over communicatie in het algemeen en slechtnieuwsgesprekken in het bijzonder.
Was een gerenommeerd duur bedrijf voor ingehuurd. Liep totaal mis. De “trainer” van het dure gerenommeerde bedrijf vroeg een beginnend docente als voorbeeld naar voren, die aangaf dat ze dat liever niet wilde en vervolgens  en pakte de trainer het zo onhandig aan dat hij de beginnend docente, tot grote woede van de rest van het team, de tranen in de ogen wist te praten.
Op dat moment liep de rector naar voren, pakte de microfoon en zei: “Ik geloof niet dat dit de bedoeling van een scholingsdag is, ik laat mijn team niet zo behandelen en stel voor dat we de dag voor gezien houden en lekker iets gaan eten en drinken met elkaar.”

Ik zal je zeggen, de rector was nog nooit zo populair en het hele team sprak over de meest memorabele scholingsdag ooit.

Lekkere banken, rustige plekken, luie stoelen, een aquarium-achtige docentenkamer, echte koffie, een mogelijkheid tot lunch en een stevige schoolleiding.
Moet je eens zien hoe het ziekteverzuim gehalveerd kan worden.

Peter Heerschop

Cabaretier, acteur, columnist en gymleraar. Peter Heerschop blogt op deze website over het belang van onderwijs.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer