3 manieren om gezamenlijk keuzedelen aan te bieden

3 manieren om gezamenlijk keuzedelen aan te bieden

Samen kunnen we meer dan één. Dat geldt ook bij het ontwikkelen en aanbieden van keuzedelen. Toch blijkt de samenwerking tussen roc’s op het gebied van keuzedelen moeizaam. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij het wel lukt.

1. Samenwerking tussen kleine opleidingen

De opleidingen Kraamzorg van een aantal  roc’s hebben de samenwerking gezocht om keuzedelen te maken. Omdat dit kleinere opleidingen zijn, zoeken zij elkaar uit noodzaak op om een goed aanbod van keuzedelen neer te kunnen leggen. Over het algemeen lijkt het erop dat wanneer het om relatief kleine opleidingen gaat, de samenwerking eerder en makkelijker wordt gevonden.

2. Samenwerking tussen opleidingen en/of locaties van een roc

Ook een samenwerking tussen verschillende opleidingen en/of locaties van roc’s lijkt niet heel ingewikkeld. Het uitwisselen van keuzedelen kan een roc veel tijd en geld besparen. Zeker als het uitwisselen gebeurt binnen het roc zelf. Toch blijkt dat binnen een roc mensen elkaar vaak lastig weten te vinden. Een reden daarvoor lijkt het feit dat men op verschillende locaties van een roc werkzaam is en het per locatie op de eigen manier doet. Zoek je collega’s op, want het is zonde om binnen één roc het wiel meerdere keren opnieuw uit te vinden.

3. Samenwerking tussen roc’s

Deze samenwerking lijkt soms  makkelijker realiseerbaar dan een samenwerking binnen roc’s , terwijl daar juist enorm veel voordeel uit te halen is. De samenwerking tussen roc’s wordt vaak belemmerd doororganisatorische en praktische zaken. Vanuit de herziene kwalificatiestructuur en de wetgeving is er echter alle ruimte voor samenwerking tussen roc’s op het gebied van keuzedelen. Dus een student voor een keuzedeel kan een student vrij eenvoudig een uitstapje maken naar een andere roc. De roc’s moeten zich daarbij wel realiseren dat de student te allen tijde bij die roc blijft waar hij oorspronkelijk is ingeschreven.

Hoe dan ook, een samenwerking kan veel goeds opleveren voor het complete aanbod keuzedelen. Is er al bekend of en op welke manier jouw roc met betrekking tot keuzedelen gaat samenwerken? Ik hoor het graag.


Ook interessant om te lezen

Henk J. Mulder

Ik heb inmiddels ruim achttien jaar ervaring in de educatieve markt. Als conceptontwikkelaar bij Edu’Actief houd ik mij voornamelijk bezig met de ontwikkelingen in het mbo. De herziene kwalificatiestructuur en de keuzedelen zijn twee onderwerpen waarover ik met enige regelmaat blog. Daarnaast af en toe een blog over een ander onderwijsgerelateerd onderwerp. Reacties op de blogs zijn zeer welkom!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer