Dossier 34184: de beroepsgerichte profielen vmbo

Dossier 34184: de beroepsgerichte profielen vmbo

Afgelopen week heb ik kennisgemaakt met de verschillende informatiekanalen die door de Tweede Kamer gehanteerd worden. Nu de invoering van de nieuwe beroepsgerichte profielen steeds dichterbij komt, wil ik wel eens weten hoe het er wettelijk gezien allemaal voorstaat. Dat de wet volgend voorjaar bekrachtigd wordt is wel zo goed als zeker. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met het vraagstuk flexibel examineren? Op een druilerige dag in Meppel besluit ik maar eens op onderzoek uit te gaan.

Tweede kamer

Hoe kom je achter de politieke stand van zaken? Het eerste wat bij me op komt is om gewoon naar de voorlichtingsafdeling van de Tweede Kamer te bellen. Eenmaal uit de wachtstand krijg ik een mevrouw aan de lijn. Ik zeg: “Ik ben benieuwd naar de Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs BES en enkele aanverwante wetten in verband met het invoeren van profielen in het voorbereidend beroepsonderwijs.” Deze zin had ik van tevoren even op papier gezet moet ik bekennen. Ik was bang dat ik zou struikelen over de namen van de wetten. Het is even stil aan de andere kant van de lijn. Dan zegt de voorlichtster: “Wat is het 5-cijferige nummer?” “Ai,” denk ik, “wat is dit? Een 5-cijferig nummer?” Door alle James Bond-films die deze weken worden uitgezonden op tv, bekruipt me even het gevoel dat me naar een geheime, 5-cijferige code wordt gevraagd. Bij het juist opnoemen van de vijf cijfers zal ik vast informatie toegespeeld krijgen die tot nu toe niemand weet. Een uitgelezen kans, maar wat zijn de juiste vijf cijfers? De mevrouw aan de andere kant van de lijn doorbreekt mijn gedachtenkronkels. “Ieder dossier dat in de Kamer wordt behandeld heeft een 5-cijferig nummer. Op dat nummer kan ik zoeken in onze database.” Ah, oké! Nee, dat nummer heb ik niet. Even een 21-eeuwse vaardigheid aanspreken: Googlen. Na een paar klikken heb ik het. Dossiernummer beroepsgerichte profielen vmbo: 34184.

Officiële bekendmakingen

Met dit nummer kun je op https://www.officielebekendmakingen.nl/ en http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken zoeken naar actuele informatie rondom de invoering van de nieuwe beroepsgerichte profielen. Dit leverde voor mij wel weer interessante informatie op, vandaar dat ik deze links hier graag deel.

Nota

Zeker een aanrader is de nota van staatssecretaris Dekker naar aanleiding van de gestelde vragen in de Tweede Kamer. Daarin wordt onder andere gesproken over het flexibel examineren, LOB voor TL en de terugloop van het aantal techniek-leerlingen op het vmbo.

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer