Doorstroom mbo – hbo

Doorstroom van mbo naar hbo. Regelmatig hoor je het een student of leerling vol trots zeggen: ‘Na het vmbo ga ik naar het mbo en dan ga ik naar het hbo.’ Een mooi studietraject dat we met z’n allen kunnen aanmoedigen.

Niet altijd makkelijk

Toch is het niet een makkelijk traject. Vier van de tien studenten haalt het eindtraject. En dit is niet nieuw, want speelt al jaren. Maar er lijkt, terecht, meer aandacht voor te komen. Want naast mbo-ers, hebben we ook zeker hbo-ers nodig.

Baankansen

Sommige baankansen in het mbo zijn beperkt. Kijk maar eens naar die van de opleidingen sociaal werk niveau 4.

 

 

Doorstroom naar het hbo geeft redelijk tot goede baankansen.

Samenwerking

Wat zijn het goede berichten dat in Zwolle de mbo’s en hbo’s samen met een plan komen om te helpen. Dit kan bijvoorbeeld een bijspijkercursus wiskunde zijn. Maar ook het leren lezen van artikelen.

Keuzedelen

Op het mbo kan een student zich ook via de keuzedelen voorbereiden. Hij kan zich heel specifiek voorbereiden zoals voor handel. Maar generiek voorbereiden is een mogelijkheid die op het mbo breed aangeboden kan worden.

 

Dit keuzedeel beschrijft de hbo-vaardigheden als oriëntatie, informatieverwerking, samenwerking en reflectie in de hbo-context.

Kerntaak

D1-K1: Treft voorbereidingen voor het volgen van een hbo-opleiding

Werkprocessen

D1-K1-W1: Oriënteert zich op hbo-opleidingen en -beroepen

D1-K1-W2: Zoekt, selecteert en analyseert informatie t.b.v. een (studie)opdracht

D1-K1-W3: Werkt samen in projectgroepen

D1-K1-W4: Reflecteert op gedrag en resultaten

 

Doorstroom

Welke keuze je als student ook maakt, betrek je opleidingsdocenten in je keuze, ze kunnen je helpen!

Nathalie de Weerd

Nathalie de Weerd is uitgever bij Edu'Actief voor de methodes Leefstijl, Angerenstein Welzijn en Factor-e Welzijn. In haar vrije tijd is ze betrokken bij het onderwijs, loopt ze hard en bakt ze vaak.

1 reactie

Reageer