Docente Paulien Knol: “Het blijft zorgen voor mensen”

Docente Paulien Knol: “Het blijft zorgen voor mensen”

Jongeren zien veranderen van leerling naar een collega-verpleegkundige. Dat vindt Paulien Knol, voormalig verpleegkundige en nu docente aan het Horizon College in Alkmaar, het mooiste aan haar baan. “Na een paar jaar besef je ineens dat ze volwassen zijn geworden.”

Vijftien jaar geleden besloot de toenmalige verpleegkundige een uitstapje te maken naar het onderwijs. “Ik ben altijd iemand geweest die veel dingen naast elkaar wil doen. In het begin combineerde ik het verzorgen van mensen met het voor de klas staan, omdat ik wou bijblijven. Na een tijdje merkte ik dat ik alleen nog maar routine klusjes in de zorg mocht doen omdat ik minder uren maakte. Toen besloot ik te stoppen, want om bij te blijven hoef je geen routine klussen te doen. Dat is je basis, die routine verleer je niet.” Om feeling met de zorg te houden gaat ze tegenwoordig veel op stagebezoek. “Ik bezoek graag leerlingen die op stage zijn. Ik vind het prachtig om te zien hoe leerlingen de theorie die ze op school hebben geleerd kunnen toepassen in de praktijk.”

Paulien gaat zelf ook regelmatig op stage om bij te blijven en om te kunnen anticiperen op de veranderingen in de zorg. Eén van de ontwikkelingen die nu speelt is het groeien van autonome zorg. “Ik vind het een mooie ontwikkeling omdat mensen hierdoor weer zelf de verantwoordelijkheid gaan voelen voor hun leven.”

Belangrijke ontwikkelingen in de zorg probeert Paulien te vertalen naar de wereld van haar leerlingen, bijvoorbeeld het thema autonomie. “Pas had ik een opdracht ge-e-maild naar mijn leerlingen. Natuurlijk zijn er dan altijd een paar die vragen: kun je het voor me uitprinten? Ik zeg dan: natuurlijk kan ik het doen maar ik doe het niet. Ik vind dat jij dat zelf moet doen dat is jouw eigen verantwoording. Daarbij vertel ik dan dat dit nou net zo’n vraag is die ze later in de praktijk ook kunnen verwachten. Mijn advies is dan, als iemand het zelf kan, laat het hem dan zelf doen. Want als je het voor iemand doet, dan maak je diegene afhankelijk van je. En dat wil je op school niet, maar ook niet in de zorg.”

Naast autonomie komt technologie ook steeds vaker om de hoek kijken. Toch denkt Paulien niet dat dit heel veel verandering gaat veroorzaken in de zorg. “Technologie zal wel voor vernieuwing zorgen, maar in de essentie verandert er niet zoveel. Het blijft toch zorgen voor mensen, met je hart op de goede plek. Kijken, luisteren, observeren. Dat blijft de kern van de zorg. Eigenlijk net zoals in het onderwijs. Zorg en onderwijs lijken wat dat betreft wel op elkaar.”

Yvonne van Zuiden

Het mogen vertellen van verhalen vind ik één van de leukste onderdelen van corporate communicatie, mijn functie bij Edu'Actief. Ik spreek regelmatig mensen uit het onderwijs die vol zitten met mooie verhalen en op hun eigen manier werk maken van onderwijs. Deze verhalen lees je terug in mijn blogs. Ken je ook iemand met een bijzonder of inspirerend verhaal? Stuur een mail met contactgegevens naar info@maakwerkvanonderwijs.nl.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer