De zoektocht naar een vervolgopleiding

De zoektocht naar een vervolgopleiding

Tijdens mijn vorige stage, maar ook nu bij Edu’Actief, ben ik erachter gekomen dat het secretaressevak niet iets is wat ik mijzelf over een aantal jaren zie doen. Op school heb ik het er wel eens over gehad met vrienden en leraren. Er wordt gezegd dat het beroep als secretaresse verdwijnt in de toekomst; iedereen kan zijn eigen telefoon opnemen, zijn eigen mail beantwoorden en zijn eigen brieven schrijven. Er blijft dan nog weinig over voor een secretaresse om haar dag mee te vullen.

Veel van mijn klasgenoten denken hier hetzelfde over. Sommigen zijn vroegtijdig al gestopt om iets anders te studeren, maar de meesten maken de opleiding af en sommigen zoeken, net als ik, een vervolgopleiding op het HBO.

Studiebeurs

Doordat ik deze blogs mag schrijven op stage ben ik erachter gekomen dat de richting Communicatie mij heel leuk lijkt. Online heb ik al opgezocht welke studies ik in de buurt kan volgen. Zodoende heb ik een aantal verschillende opleidingen gevonden op verschillende scholen in mijn omgeving die ik zou willen bezoeken. Ik heb me meteen aangemeld voor de open dagen die in november plaats vonden.

Eén van mijn vriendinnen wees me erop dat er op 4 november een studiebeurs georganiseerd werd waar verschillende HBO-opleidingen vertoond werden. Toen ik dit hoorde heb ik mijzelf en mijn moeder online aangemeld en de e-tickets heb ik geprint omdat wij hiermee sneller naar binnen mochten.

Helaas viel de beurs mij een beetje tegen. Er waren slechts een paar opleidingen waarin ik geïnteresseerd was. Veel van de docenten en studenten die bij de beursstands stonden waren al in gesprek. Daarom heb ik gekeken naar de stand zelf, naar de algemene informatie en naar de foldertjes die ik heb meegenomen.

Thuis heb ik de boekjes bekeken. Ik ben achteraf toch blij dat ik de beurs bezocht heb. Door de boekjes, en door de verhalen van de studenten die gelukkig wel vrij waren om mij te informeren, weet ik zeker dat ik in de juiste richting zoek. Door persoonlijke omstandigheden heb ik besloten om een HBO-opleiding in Leeuwarden te zoeken. Online heb ik meer informatie over de scholen en opleidingen gevonden en naar aanleiding hiervan heb ik brochures aangevraagd. Deze brochures heb ik de volgende dag al op de deurmat gevonden. Ik ben direct gaan lezen en ik werd erg enthousiast over de studies en scholen.

Leeuwarden

Op 21 november ben ik samen met mijn moeder in de auto gestapt naar Leeuwarden. Als eerste hebben wij Stenden Hogeschool bezocht. Aan de buitenkant vond ik dit niet een hele bijzondere school, maar de binnenkant bewees toch het tegendeel. De studenten waren bij binnenkomst erg hartelijk. Ik kreeg een programma mee van de dag en een aantal foldertjes over studeren in Leeuwarden. We zijn door de school gelopen en ik heb met een student van de opleiding Media en Entertainment Management gepraat. Hij heeft me bij de stand allemaal dingen verteld en laten zien wat betreft de opleiding. Ik heb ook naar zijn ervaringen over stage lopen in het buitenland geluisterd. Dit lijkt mij erg gaaf om zelf ook te doen. Aan de hand van dit gesprekje hebben mijn moeder en ik een presentatie bezocht over de school, de opleiding en de mogelijkheden die je krijgt als je het diploma op zak hebt. De opleiding richt zich op het managen binnen het gebied van media en entertainment.

Hierna konden we door de school heen lopen om naar de NHL Hogeschool te gaan. Meteen bij binnenkomst viel me op dat de school vooral modern en naar mijn mening heel mooi is. Ook hier kreeg ik een tas met algemene informatie over studeren in Leeuwarden. Hier hebben we als eerst de stand bezocht van de opleiding Communicatie. De student die bij de stand stond gaf vooral uitleg over de thema’s van de semesters van elk leerjaar. Ze gaf ons ook de tip om een lokaal te bezoeken waar de projecten van alle studenten van deze opleiding gepresenteerd werden. In het lokaal heb ik met een student gepraat die, net als bij de presentatie op Stenden, verduidelijking gaf over de school, de opleiding en over de minors en stages in het derde en vierde jaar. Ik heb eindproducten van de projecten gezien en deze vond ik er erg mooi en professioneel uitzien. De opleiding is breder dan MEM. Buiten media en entertainment leer je over nog veel meer vormen van communicatie.

Opleiding communicatie

Beide scholen en beide opleidingen bevielen me heel goed. Ik ben er nog niet helemaal zeker van wat ik ga doen. Ik weet dat ik naar Leeuwarden wil, dat ik een stage in het buitenland wil volgen en dat ik in de juiste richting zoek. Juist omdat de opleiding Communicatie iets breder is dan MEM, en doordat ik me met behulp van de minors en stages kan verdiepen in bijvoorbeeld de media en entertainment wereld, ligt mijn voorkeur nu net iets dichter bij de opleiding Communicatie op de NHL Hogeschool.

Ik denk dat het goed is dat ik op tijd ben gaan oriënteren. Zo heb ik nu al een beeld van de opleidingen en scholen. Ik zie er nu naar uit om een HBO-studie te volgen, en hierdoor heb ik een doel voor ogen die mij stimuleert om mijn best te doen op het MBO. Echter kunnen mijn interesses in anderhalf jaar tijd natuurlijk veranderen, maar dan heb ik alsnog al een beeld over de scholen zelf. Er is nog tijd zat om me eventueel te bedenken en om dus op zoek te gaan naar wat anders.

Roxanne Kruider

Ik ben een typisch 18-jarige student die het bloggen heeft omarmd dankzij mijn stage bij Edu'Actief. Ben je benieuwd naar de kijk van een echte mbo-student op stage, school en alles eromheen? Lees dan nu mijn blogs!

1 reactie

Reageer