De mag-/moetregeling nieuwe profielen vmbo: hoe zit het nou precies

De mag-/moetregeling nieuwe profielen vmbo: hoe zit het nou precies

Afgelopen week kreeg ik veel vragen over de mag-/moetregeling voor de nieuwe beroepsgerichte programma’s (profielen) in het vmbo. In een bijlage van een brief die de regiegroep Vernieuwing vmbo naar staatssecretaris Dekker van OCW heeft gestuurd, wordt over deze regeling gesproken. Mag je nu sowieso starten in 2015 met de nieuwe beroepsgerichte programma’s? Of alleen met een aantal programma’s? Of is het nog helemaal niet zeker dat je in 2015 met de nieuwe profielen kunt gaan werken? Alleen op de laatste vraag kan een bevestigend antwoord worden gegeven. Het is nog niet duidelijk of je in 2015 mag beginnen. De regiegroep heeft een voorstel gedaan dat scholen die dat willen mogen starten. Maar dit voorstel staat nog in de kinderschoenen. Het is dus niet zeker of de regeling er uiteindelijk ook gaat komen.

Het voorstel voor de mag-/moetregeling ziet er als volgt uit:

 • Scholen kunnen in 2015 starten met de conceptprogramma’s van een of meer van de volgende profielen (passend binnen licentieregels):
 1. Economie en Ondernemen
 2. Horeca, Bakkerij en Recreatie
 3. Zorg en Welzijn
 4. Bouwen, Wonen en Interieur
 5. Produceren, Installeren en Energie
 6. Mobiliteit en Transport.
 • Scholen krijgen dezelfde status als pilotscholen, maar worden niet gefaciliteerd als pilotschool.
 • Leerlingen die met de conceptprogramma’s gaan werken, moeten ook het conceptexamen afleggen.
 • Oude afdelingsprogramma’s die onder het nieuwe profiel vallen mogen niet meer aangeboden worden. Je biedt dus of de nieuwe profielen aan of de oude afdelingsprogramma’s.

Het voorstel wordt nu verder uitgewerkt in samenspraak met OCW. Zodra er nieuws is over deze regeling zullen wij u hier over berichten.

 

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

2 reacties

 1. P.W. de Jager januari 02, at 23:06

  Kunt u niet gewoon in het vmbo dezelfde profielen als in havo en vwo invoeren nl. natuur en techniek, natuur en gezondheid , economie en maatschappij en cultuur en maatschappij en dan in deze profielen wel met meer praktijkvakken zoals bijvoorbeeld gezondheidskunde, uiterlijke verzorging, sport dienstverlening en veiligheid en voeding bij het profiel natuur en gezondheid.

  Beantwoorden
 2. P.W. de Jager januari 02, at 23:11

  Kunt u niet het VMBO eenvoudiger maken door net als bij HAVO en VWO de 4 profielen natuur & techniek, na&gezondheid , economie & maatschappij, cultuur & ma en voor praktische leerlingen binnen dat profiel een aantal praktijkvakken aan te bieden zoals gezondheidszorg, uiterlijke verzorging, sport dienstverlening en veiligheid en facilitair binnen het profiel natuur en gezondheid

  Beantwoorden

Reageer