Buurtleren.nl: Marktplaats voor leren

Buurtleren.nl: Marktplaats voor leren

Wie kent het niet: Marktplaats. Oude, gebruikte spullen kun je naar de kringloopwinkel brengen, maar als je er nog wat geld voor wilt krijgen, kun je ze ook op Markplaats.nl zetten.

Buurtleren.nl is net zoiets: alleen zet je er geen spullen op, maar kennis. Iets waar jij veel van weet en wat je aan een ander, in je stad, dorp of wijk wilt leren. Initiatiefnemer Klaas Wever kwam, door een gesprek met een buurtgenoot, op dit idee. Destijds gaf hij les aan een ROC. Zijn buurman zei: “Weet je, Klaas, ik ben veel in mijn huis bezig en wat zou het nou handig zijn als ik een beetje kon lassen. Maar ja, om dat te leren moet ik me eerst inschrijven bij dat ROC waar jij werkt. Daarna jaren lessen volgen. Dat kost veel geld en moeite. Terwijl ik alleen maar even een beetje wil kunnen lassen, nu op dit moment.” Dit zette Klaas aan het denken over een manier waarbij je gemakkelijk en snel, in je eigen buurt, iets specifieks kunt leren. Dat werd Buurtleren.nl. Het is heel simpel: als je iets wilt leren aan een ander, bijvoorbeeld Frans spreken en lezen, timmeren of yoga schrijf je je in op Buurtleren.nl en zet je jouw dienst erop. Als je zelf iets wilt leren, kun je via de website heel makkelijk zien of iemand in jouw omgeving dit aanbiedt.

Klaas is zelf bijvoorbeeld in zijn eigen stad Heerhugowaard met een cursus Filosofie gestart. “Iedere week zitten we met een kleine groep van zes buurtgenoten bij een 94-jarige vrouw die ons filosofieles geeft. Heel leerzaam, maar ook gezellig. Je merkt dat het voor die vrouw ook heel leuk is om iets met haar kennis te doen. Ze heeft stapels boeken liggen die ze allemaal nog met ons wil doornemen. En verder spelt ze de kranten en deelt elke keer aan ieder van ons krantenartikelen uit die ze speciaal voor ons heeft uitgezocht.”

Buurtleren.nl is dus niet alleen leerzaam, het heeft ook een verbindende functie. Mensen die werkloos thuiszitten, ouderen die bijna niet meer de deur uit komen, studenten die een paar uren over hebben… met hun kennis kunnen ze iets voor een ander betekenen. Ik vind het een prachtig initiatief. In de omgeving van Heerhugowaard, waar Klaas vandaan komt, loopt het intussen storm, maar iedereen in Nederland kan zich aanmelden!

www.buurtleren.nl

Joke van der Wijk - Pijl

Eigenaar en tekstschrijver bij Klasse Teksten. Dit tekstbureau richt zich op onderwijsgerelateerde instellingen in Nederland, zoals educatieve uitgeverijen, e-learningbedrijven, scholen en redactiebureaus. Ik schrijf en bewerk educatief materiaal en andere teksten die met het onderwijs te maken hebben en zet graag mijn eigen talenten in voor één van de basisvoorwaarden van goed onderwijs: kwalitatief sterk en passend lesmateriaal.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer