“Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat”

“Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat”

“Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat”. Dit is één van de opmerkelijke uitspraken van Eric Jongepier, regisseur herziening kwalificatiestructuur mbo, die hij doet in een exclusief interview met Edu’Actief.

Eric is een groot pleitbezorger van de keuzedelen die nieuw zijn in het mbo en hij vertelt daar in het interview vol passie over. Hij is ervan overtuigd dat keuzedelen anders zijn en op een andere manier tot stand moeten komen dan materiaal voor basis- en profieldeel.

Iedereen is het erover eens dat keuzedelen unieke kansen en mogelijkheden bieden aan studenten en roc’s. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om keuzedelen goed georganiseerd en ontwikkeld te krijgen. Dat kan volgens Eric alleen als onderwijs, beroepspraktijk en ontwikkelaars dit gezamenlijk oppakken.

Eric typeert het ontwikkelen van keuzedelen als een innovatie en daarom gaat hij er vanuit dat die ontwikkeling niet via de gebaande paden kan gaan. Dit kan volgens hem zelfs betekenen dat het hier en daar gaat schuren met bestaande regelgeving of afspraken. ‘Dat moet dan maar’ is zijn conclusie. Een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid hoort daarbij ‘om te laten zien dat het werkt’.

In het interview gaat Eric verder in op de meeste recente ontwikkelingen met betrekking tot keuzedelen. Kortom, voldoende reden om het interview met ‘mister’ keuzedelen, Eric Jongepier, te bekijken en u in vijf minuten te laten bijpraten over de keuzedelen mbo.

Wilt u geïnformeerd blijven over keuzedelen, lees dan regelmatig de blogs hierover in onze Special Keuzedelen of raadpleeg de speciale website van Edu’Actief over keuzedelen.

Henk J. Mulder

Ik heb inmiddels ruim achttien jaar ervaring in de educatieve markt. Als conceptontwikkelaar bij Edu’Actief houd ik mij voornamelijk bezig met de ontwikkelingen in het mbo. De herziene kwalificatiestructuur en de keuzedelen zijn twee onderwerpen waarover ik met enige regelmaat blog. Daarnaast af en toe een blog over een ander onderwijsgerelateerd onderwerp. Reacties op de blogs zijn zeer welkom!

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer