Beste geslaagde vmbo-leerling,

Beste geslaagde vmbo-leerling,

Dit keer schrijf ik een blog aan jullie. Na jaren hard werken, hebben jullie vorige week jullie diploma gekregen. Daar mag je supertrots op zijn! Sommigen van jullie gaan verder in de richting die je op het vmbo ook hebt gevolgd, sommigen gaan heel iets anders doen. En als je nog niet precies weet wat je wilt gaan doen, ga je misschien een brede opleiding volgen op het mbo.

Ik schrijf deze blog niet alleen omdat ik je wil feliciteren met je diploma. Ik schrijf deze blog ook omdat ik jullie iets belangrijks wil vertellen. Ik kan dat het beste doen door jullie te vertellen waarom ik dat wil zeggen.

Ik ken door mijn werk (ik maak schoolboeken) heel veel mensen die in het onderwijs werken. Om met deze mensen contact te houden, zit ik veel op LinkedIn. Vanavond zag ik op LinkedIn een bericht van een mevrouw. Dat bericht maakte me aan de ene kant blij en aan de andere kant verdrietig.

In het bericht vertelde de mevrouw dat zij op het vmbo heeft gezeten. Door heel hard te werken gaat ze nu een studie afronden aan de universiteit. Daar is ze – helemaal terecht – heel erg trots op. En daarnaast kan ze straks werk gaan doen waar ze blij van wordt. Dit deel van het verhaal maakte me blij.

De mevrouw vertelde in haar verhaal ook, dat haar moeder haar oude wiskundedocent was tegengekomen bij de dokter. De wiskundedocent had altijd gezegd dat er niet veel van haar terecht zou komen. De moeder vertelde daarom trots dat haar dochter ging afstuderen aan de universiteit. De wiskundedocent vond dat heel knap. Hij vertelde er daarom over tijdens de diploma-uitreiking op de vmbo-school waar hij nog steeds werkt. Hij vertelde de leerlingen van die school dat je door hard werken ook met een vmbo-diploma iets kunt bereiken.

En dit stukje van haar verhaal maakte me verdrietig en misschien ook wel een beetje boos. Ik wil dat jullie één ding onthouden. Iets bereiken wil helemaal niet zeggen dat je moet studeren op het hbo of de universiteit. Iets bereiken wil ook niet zeggen dat je een baan moet hebben waar je heel veel verdient. Iets bereiken betekent dat je iets doet waar je blij van wordt en trots op bent. De mevrouw op LinkedIn vindt studeren leuk. Maar een bloemist kan bijvoorbeeld goed een boeket maken en vindt dat leuk. En een automonteur sleutelt graag aan auto’s en zorgt dat deze gerepareerd worden. De mevrouw, de bloemist en de automonteur hebben allemaal een baan gevonden waar ze goed in zijn en energie van krijgen.

Ik denk dan ook dat de wiskundedocent het een beetje verkeerd heeft uitgelegd. Onthoud dat wat je later ook gaat doen, hoeveel je ook leert en hoeveel je ook verdient: je hebt pas echt iets bereikt als je gelukkig bent. Ik hoop dat je dat nu bent met je diploma op zak. En dat je ook in de toekomst het geluk hebt dat je werk gaat doen wat je leuk vindt en goed kunt.

Omdat ik nog nooit aan jullie heb geschreven, ga ik jullie docenten vragen of zij dit bericht met jullie willen delen. Via e-mail, social media of op een andere manier.

Veel succes met wat je ook maar gaat doen!

Baukje Visser

Baukje Visser

Inhoudelijke gesprekspartner voor scholen en andere organisaties wanneer het gaat om trends en vraagstukken binnen het VO beroepsgericht. Spart graag met partners over bijvoorbeeld de veranderende wettelijke kaders, het toekomstige leermiddelenlandschap en aansluiting vmbo-mbo. Heeft als missie dat iedereen weet hoe mooi en belangrijk het onderwijs op het vmbo is.

6 reacties

  1. J. ten Napel juli 11, at 21:43

    Beste Baukje, Ik las op Linkedin hetzelfde artikel en had hierbij exact hetzelfde gevoel. Ik ben mijn diploma-uitreiking aan het voorbereiden en ga je blog gebruiken in mijn toespraak naar de leerlingen. Hartelijk dank voor je bijdrage.

    Beantwoorden
  2. Rinus (Pestbriefje) Rodenburg juli 16, at 11:32

    Mooi geschreven, maar... Je hele toekomst hangt af van de capaciteit van je hersenen. Als je een goed geheugen hebt geërfd dan word je wetenschapper en krijg je veel geld voor het onthouden van hetgeen anderen hebben bedacht of ontdekt. Als je dat niet hebt, of je hebt geen rijke ondersteuning, dan word je vakkenvuller op bijstandsniveau. Alle beroepen daartussen zijn gelijkmatig verdeeld, behalve het salaris. De bekendste bankdirecteur heeft een inkomen (zonder bonussen, commissariaten, pensioen, vertrekregelingen enz.) dat bijna 50 maal hoger is dan het inkomen van een arbeidsongeschikte. Nu kun je aardig rondkomen van € 50.000 per jaar dus de bankdirecteur houdt per jaar € 700.000 over om iets leuks mee te doen. Maar ja, wie kan jaarlijks zoveel geld uitgeven? Natuurlijk is het belangrijk dat je plezier hebt in je werk maar dat er klusjes zijn waar dan ook zo'n enorm dikke portemonnee bijhoort is inmiddels uit de tijd. Vooral wanneer je denkt aan de gevolgen van een staking van bankdirecteuren of een staking van vuilnismensen.

    Beantwoorden

Reageer