Beroep van de toekomst: De weerpolitie

Beroep van de toekomst: De weerpolitie

Misschien wel het meest besproken onderwerp in Nederland: het weer. Niets zo veranderlijk als het weer. En wat het weer van morgen wordt, is in principe ‘out of our hands’. Of toch niet? In de toekomst zal het op grote schaal mogelijk worden het weer te beïnvloeden. En wie houdt daarop toezicht?

Afhankelijke boeren

Vooral boeren en telers zijn afhankelijk van het weer en lopen grote bedrijfsrisico’s als het weer tegenvalt; te weinig regen voor akkerbouwbedrijven of juist te veel hagel voor fruittelers. Ze houden altijd het weer in de gaten en moeten soms snel handelen bij veranderende weersomstandigheden. Om te voorkomen dat hun oogst mislukt wordt ook nu af en toe al het weer beïnvloed. Fruittelers en wijnboeren zetten, ook in Nederland, bijvoorbeeld soms een hagelkanon in dat hagelbuien moet verminderen.

Vandaag: eens stralende dag

Als de technieken er zijn kan een portie ‘weerveranderen’ ook in de toeristische en recreatieve sector goed uitkomen. Wat te denken van een festival waarbij voorspeld wordt dat het de hele dag regent? Niet goed voor de omzet, dus regelen we een zonnetje.

China paste het in 2008 toe bij de Olympische Spelen in Peking. Door een mix van chloriden toe te voegen aan een wolk, kan deze ‘versneld uitregenen’. En zo valt de regen op de velden, in plaats van boven de stadions.

Toezicht

Omdat er winst mee te behalen valt, en de technieken al bestaan, verwacht ik dat het beïnvloeden van het weer op steeds grotere toegepast gaat worden. Daar zal toezicht op moeten komen. Want waar een marketingmedewerker probeert de zon te laten schijnen voor een evenement, heeft de boer van de naastgelegen akker meer baat bij regen. Wie mag zijn gang gaan?

Weerpolitie

Zie daar: de weerpolitie. Met een afgeronde mbo-niveau-2-opleiding ben je weersurveillant en met een niveau-4-opleiding kun je hoofdweeragent worden. Je belangrijkste taak is orde houden en het handhaven van het beleid. Je voorkomt zoveel mogelijk dat er conflicten ontstaan en grijpt in wanneer dat nodig is. Je werkt samen met meteorologen, maar ook met juristen.

Vaardigheden

Natuurlijk moet je hiervoor over de nodige ‘21st century skills’ beschikken: samenwerken, communiceren, sociale & culturele vaardigheden en problemen oplossen. Omdat het monitoren van het weer veelal digitaal zal gebeuren, zijn ook ict-vaardigheden van belang. En natuurlijk heb je als weerpolitieman of -vrouw een voorbeeldfunctie en moet je betrouwbaar zijn.

De weerpolitie: waakzaam en dienstbaar bij alle weersconflicten.

– Advertentie –

Banner keuzedelen bekijken

 

Martine van Huffelen

Marktdata-analist met een wetenschappelijke instelling die zich graag verdiept in praktisch onderwijsonderzoek. Is speciaal geïnteresseerd in onderzoek naar digitaal leren en vindt dat de discussie daaromtrent eerlijk gevoerd moet worden. Is ook benieuwd naar de ervaring van scholen wat betreft resultaten uit onderwijsonderzoek.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer