Beroep van de toekomst: Stadsboer

Beroep van de toekomst: Stadsboer

Boer in de stad, waarom wil je dat worden?
De komende jaren zullen er veel banen verdwijnen door robotisering, kunstmatige intelligentie, de toepassing van nanotechnologie en 3D-printers. Banen worden geautomatiseerd of overbodig. Dus welke banen hebben wel nog een toekomst?

Future-proof
Steden groeien, mensen trekken naar de stad voor opleiding, werk of voorzieningen. Steeds meer mensen die zich op dezelfde vierkante meters met elkaar moeten verhouden. Omdat er zoveel monden te voeden zijn, zullen alle stukjes grond die nog open zijn door de stadsboer onderhouden en bewerkt worden. Landbouw (en veeteelt!) in de stad zorgt voor korte lijnen en optimale benutting van de grond die nog over is. Over een jaar of wat heeft elke stad en elk groter dorp zijn eigen stadsboer of stadsboeren. Dus met de beroepskeuze voor stadsboer ben je volkomen future-proof.

We zetten bijenkorven op daken en terrassen of hangen ze in bomen. En we zetten geiten, koeien en schapen in kraakpanden, op straat en op de galerijen van flats. Kippen komen terecht in speeltuinen, en we hangen ze in kooien aan bruggen en lantaarnpalen.

Gezond en biologisch voedsel
Maar niet alleen een grote vraag naar voedsel is een reden om aan stadslandbouw te doen. Ook de vraag naar gezond en biologisch voedsel neemt toe. Daarom zullen we onder professionele begeleiding onze eigen moestuintjes in de stad onderhouden, op daken, het balkon en op braakliggende lapjes grond. Of we halen de stoeptegels eruit en zaaien bonen, wortels en pastinaken in wat eens een trottoir was.

In hun heimwee naar hoe het vroeger was op dat verre platteland, gaan stadsbewoners steeds bewuster en groener leven. Ze willen bijdragen aan ecologische projecten. Stedelijke landbouwers een veetelers beantwoorden aan die behoefte. En zij kunnen hun kinderen laten zien dat biefstuk niet in plastic bakjes groeit, maar van een echt levend dier afkomstig is. Dat bonen niet in blikken groeien, maar aan een plant. Zo vervult de stadslandbouwer ook nog een grote educatieve rol.

– Advertentie –

Banner keuzedelen bekijken

Jacobien Ubbink

Leermiddelenontwikkelaar met hart voor het onderwijs. Ruime ervaring als uitgever van educatieve materialen, zowel aan de conceptuele als aan de didactische kant. Sparringpartner voor docenten als het gaat om implementatie van innovatieve leermiddelen en het meten van groei. Plezier in moestuinieren en het lopen van lange afstanden.

1 reactie

  1. Eric van Hartingsveldt september 19, at 21:27

    Stadsboer? Ik moet het nog zien. In de voedselproductie is efficiëntie erg belangrijk gezien het groeiend aantal te voeden monden. Varkensflats zijn niet de dingen die de consument wil zien. Enig idee hoe erg beesten stinken? Hier wil niemand naast wonen! Als educatief onderdeel wellicht interessant maar geen alternatief; nog afgezien van de prijzen die zullen moeten worden gerekend.

    Beantwoorden

Reageer