Beroep van de toekomst: Internetrechercheur

Beroep van de toekomst: Internetrechercheur

Het internet is niet meer weg te denken uit onze wereld. Sterker, zonder internet voelt de gemiddelde mens zich tegenwoordig diep ongelukkig. 24/7 connectiviteit met de hele wereld is toch wel een heel prettig gevoel en voor velen een eerste levensbehoefte. Dat ondervind ik zelf ook dagelijks. Internet is eigenlijk een grote snoepdoos voor iedereen die van informatie houdt. Of die informatie wel of niet relevant is doet verder niet ter zake. Zien en gezien worden en just in time informatie vergaren, daar draait het om op het internet.

Maar de gevaren en de ellende die internet ons kunnen bezorgen worden nog steeds onderschat. Ze worden steeds groter.  Zowel jong als oud vergeet dat er naast het vele moois dat internet ons geeft er ook diep zwarte kanten aan dit medium kleven. Binnen vijf minuten vond ik via het internet deze incidenten.


Hackers breken in bij boekenleverancier Van Dijk Kampen
Hackers hebben mogelijk persoonsgegevens, zoals naam, adres en email-adres, van boekenleverancier Van Dijk uit Kampen ontvreemd. De website heeft alle wachtwoorden onbruikbaar gemaakt en vraagt gebruikers, vooral scholen en leerlingen, om een nieuw wachtwoord in te stellen. De autoriteit persoonsgegevens is volgens Van Dijk op de hoogte gesteld.
16 JUNI 2016


Tiener gepakt na cyberdreiging Belastingdienst
De politie heeft woensdag een 17-jarige jongen uit Alkmaar opgepakt na een bedreiging van de Belastingdienst. Op sociale media werd dinsdag en woensdag gedreigd om de website van de dienst met een DDoS-aanval plat te leggen.
31 MAART 2016


Hackers geven 20.000 namen FBI-medewerkers vrij
Hackers hebben de persoonlijke informatie van 20.000 medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI online gezet.
9 FEBRUARI 2016


Hackers maken 5,6 miljoen vingerafdrukken buit
Hackers die veiligheidsgegevens hebben gestolen van miljoenen medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere overheidsinstellingen, hebben onder andere 5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt. Dat zijn er 4,5 miljoen meer dan aanvankelijk werd aangenomen.
24 SEPTEMBER 2015


Internet wordt onze ondergang

Het mag duidelijk zijn dat het zo niet verder kan gaan op internet. Het bedreigt onze samenleving. Zeker er worden al ontzettend veel initiatieven genomen om cybercrime in te dammen, maar zonder echt heel veel succes. Het is letterlijk een virus dat niet valt uit te roeien, zo lijkt het.

Cybercriminaliteit levert alleen al de Nederlandse bedrijven een jaarlijkse schadepost op van 10 miljard euro. Het gaat om het verlies van intellectueel eigendom, marktaandeel, schade door het vrijkomen van privacygevoelige data en domweg het verdwijnen van geld, aldus een studie van organisatieadviesbureau Deloitte dat in april jl. verscheen. En dan hebben we het alleen over Nederland en nog niet eens over de maatregelen (en daarbij behorende kosten) die eerder zijn genomen om cybercriminaliteit te bestrijden. Internet dreigt ons allen de financiële afgrond in te duwen.

Allerlei initiatieven worden vrijwel dagelijks genomen om ondernemers te helpen het hoofd te bieden aan deze super irritante vorm van criminaliteit.

Het wordt daarom tijd dat elk bedrijf minimaal een nieuwe functionaris aanstelt of voor korte/lange termijn inhuurt: De Internetrechercheur. Een equivalent van de webmaster, maar dan om ongewenst internetgedrag op te sporen. Als je op internet kijkt wordt de functie Internetrechercheur als volgt omschreven: een medewerker die zich bezighoudt met het opsporen van strafbare feiten en criminaliteit die op of met behulp van het internet wordt gepleegd.

Het profiel van de Internetrechercheur

Laten we wat dieper op dit beroep van de toekomst ingaan.
De Internetrechercheur heeft een maatschappelijk belangrijke functie. Hij dient dan ook tijdens en na het werk enige geheimhouding over de werkzaamheden in acht te nemen en representatief over te komen. De Internetrechercheur mag geen strafblad, financiële problemen, verslavingen of ‘verkeerde’ vrienden hebben.

De werkzaamheden van de Internetrechercheur bestaan vooral uit het vergaren van informatie uit een veelvoud aan bronnen op het Internet. Deze informatie wordt enerzijds gebruikt bij actuele onderzoeken en anderzijds opgeslagen in een database om in de toekomst aangewend te kunnen worden. De Internetrechercheur poogt echter niet alleen de criminaliteit op het internet te bestrijden, maar gebruikt het internet ook als bron bij het onderzoeken van criminele zaken in de ‘echte wereld’. De gevonden informatie wordt doorgespeeld aan de Politie die verder wordt onderzocht en gebruikt bij de eventuele vervolging van verdachten.

Als Internetrechercheur heb je voornamelijk een bureaubaan, maar wel 24/7. De afwisseling in het werk zal niet zozeer een diverse werkomgeving, als wel diverse bronnen en informatie betreffen.

Internetrechercheur worden: Opleiding tot internetrechercheur

Om in aanmerking te komen voor een functie als Internetrechercheur dient men in het bezit te zijn van een Bachelor ICT-opleiding op HBO niveau. Het is ook mogelijk om met ICT-opleidingen van een hoger niveau toegelaten te worden. Bovendien zou dit op den duur meer deuren kunnen openen binnen de organisatie van het Openbaar Ministerie.

Potentiële kandidaten met werkervaring bij de Recherche, kandidaten met een diploma Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA) of politiemedewerkers maken meer kans om aangenomen te worden.

De Internetrechercheur dient een veiligheidsonderzoek te ondergaan en mag dan ook niet in aanraking (in de verkeerde zin van het woord) zijn gekomen met Justitie of Politie.

Organisaties waar een internetrechercheur doorgaans werkzaam is

De Internetrechercheur zal in principe werkzaam zijn bij de Rijksrecherche van het Openbaar Ministerie. Deze organisatie is onderdeel van het Ministerie van Justitie, maar Internetrechercheurs kunnen ook voor korte of lange tijd worden gedetacheerd bij bedrijven die veel last ondervinden van cybercriminaliteit.

Het Openbaar Ministerie houdt zich bezig met het garanderen van de rechtsstaat in Nederland. Dit doet zij door het opsporen en vervolgen van verdachten in strafbare zaken.

Arbeidsvoorwaarden internetrechercheur

De Internetrechercheur krijgt geen interne opleiding bij het Openbaar Ministerie. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Internetrechercheur valt in schaal 10, wat neerkomt op een salaris van tussen de €2396 en €3852 bruto per maand, bij een 36-urige werkweek. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft het Openbaar Ministerie voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Internetrechercheur de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantie-uitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van het Ministerie van Justitie, te volgen zijn.

Competenties, skills & vaardigheden internetrechercheur

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Accuratesse
 • Doorzettingsvermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving

Persoonstypen internetrechercheur

De Internetrechercheur heeft een loyale, zorgzame en verantwoordelijke persoonlijkheid (Loyalist). Verder is hij ijverig, energiek, zelfverzekerd en praktisch (Succesvolle werker)

Deze persoonlijkheid wordt gekenmerkt door een zoektocht naar veiligheid en het proberen maatschappelijk verantwoord over te komen. De Internetrechercheur beschikt dus niet alleen over de nodige ijver en verantwoordelijkheid, maar heeft ook een interne, ethisch gemotiveerde, drive om zijn functie adequaat uit te voeren.

Netwerk internetrechercheur

Als Internetrechercheur werk je in de regel achter een computer. Er zal dus tijdens het werk weinig contact zijn met burgers of verdachten, maar het werk zal wel draaien om het gedrag en de handelingen van deze groepen. Tijdens de werkzaamheden zal er sprake zijn van overleg met collega’s om de uitvoering van het werk te stroomlijnen. De Internetrechercheur zal advies verlenen aan en opdrachten opvolgen van zijn leidinggevende Teamleider.

Er is doorgaans dus vooral sprake van intern contact.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden internetrechercheur

De Internetrechercheur kan, indien er zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende werk geleverd wordt, na een jaar een vast contract krijgen. Hij kan bij zo’n contract binnen een zelfde functie van de Rijksrecherche werkzaam blijven. Op den duur is het mogelijk om hogere functies binnen deze organisatie te gaan bekleden. Hiervoor dient intern gesolliciteerd te worden.

Buiten de Rijksrecherche zouden opsporingsfuncties binnen het OM, de Politie, de Inlichtingendiensten en burgerfuncties binnen de Krijgsmacht een mogelijkheid zijn voor de oud-Internetrechercheur.

Tevens is het mogelijk om werkzaam te worden in ICT-functies bij de overheid of in het bedrijfsleven. Een Rechercheur heeft zich immers als integere en stressbestendige persoon bewezen in een functie bij het OM Deze vaardigheden én werkervaring zullen gewaardeerd worden binnen de private sector.

Momenteel heeft het Openbaar Ministerie verschillende vacatures open staan voor de nieuwe functie van Internetrechercheur…

– Advertentie –

Banner keuzedelen bekijken

Rob van der Ploeg

Netwerker, creatief denker en enthousiast over alles wat met beroepsonderwijs te maken heeft. Wil aantrekkelijke leermiddelen maken zodat leerlingen en studenten dagelijks met plezier kunnen leren. In de afgelopen bijna 20 jaar deed hij dit als uitgever en uitgeefmanager. Nu houdt hij zich bezig met de strategie en productinnovatie van Edu’Actief.

1 reactie

 1. Liesbeth Bos oktober 10, at 09:52

  Ik heb een paar opmerkingen over dit artikel. Er staat in het artikel Bijzonder Opsporingsambtenaar maar het diploma heet Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Daar zit overigens weer een heel stelsel van basisbekwaamheid en permanente her- en bijscholing aan vast, maar goed. Verder wordt onderaan de overstap naar het private domein genoemd. Als iemand recherchewerk voor derden doet, dan moet die beschikken over het diploma Particulier onderzoeker.

  Beantwoorden

Reageer