Beroep van de toekomst: home healthcare assistant

Beroep van de toekomst: home healthcare assistant

Ik wil je graag meenemen naar het jaar 2030. Want dan ziet werken in Nederland er anders uit. Dat is geen fictie, maar een feit. Maar verder is onderstaande bijna helemaal fictie. Vakantiepret-fictie.

Wist je dat één van de nieuwe beroepen voor 2030 de Home Healthcare assistent zal zijn? Nee, dat is geen nieuwe naam voor de mensen die thuiszorg doen, maar het is een functie meer in de richting van een personal trainer. Maar dan nét anders, want het wordt gedaan in huis. Zoiets als een huis-organiser. Maar dat is het ook weer niet helemaal…

Werkzaamheden van de Home Healthcare Assistant

We geven je een idee van de mogelijke werkzaamheden van de Home Healthcare Assistant. Deze HHA:

1. is verantwoordelijk voor de inhoud van je medicijnkastje en de benodigdheden voor lichamelijke verzorging. Hij vult de artikelen en medicatie aan waar nodig en bestelt medicatie bij de drogist of apotheek.

Apotheek medicijnkastje medicijnen

2. maakt afspraken bij huisarts, tandarts, schoonheidsspecialiste, fysio etc. Wat maar nodig is voor de gezondheidszorg van jou en je gezin.

3. doet regelmatig een reinheidstest in badkamer, toilet, keuken en bed. Ook controleert hij op afspraak het bed op de aanwezigheid van bedwantsen en huismijt.

4. stelt het weekmenu samen op basis van de gezondheidscriteria passend bij de gezondheidszorg van jou en je gezin. Boodschappen worden besteld bij de preferred supplier van het gezin en eventueel ook daar afgehaald en thuis opgeruimd.

5. houdt schema’s bij over slaaptijd en slaapritme van het gezin. Adviseert over slaapbevordering en allerlei manieren om behandelingen bij slapeloosheid te ondersteunen met technologie. Bijvoorbeeld allerlei apps die je slaap meten of slimme wekkers die je op het juiste moment wakker maken. Denk aan bedplassen of apneupatiënten.

Eisen aan HHA

Stel dat je interesse hebt voor een dergelijke functie. Die  is weggelegd voor mensen met veel vrije tijd en nieuwsgierigheid naar andere mensen. Zeg maar de sociale, ondernemende zzp’ers. Om het nog iets toe te lichten:

A.    Het sociale menstype wil graag iets voor andere mensen doen, zoals opvoeden, lesgeven, adviseren, helpen en verzorgen. Dit menstype houdt ervan om veel contact met andere mensen te hebben en voelt zich betrokken bij het wel en wee van anderen.

B.    Het ondernemende menstype wil graag invloed uitoefenen op anderen, zoals mensen ergens van overtuigen, leidinggeven aan anderen of iets aan anderen verkopen. Dit menstype heeft vaak interesse in politiek, management en/of handel.

Opleiding tot HHA

Hoe je HHA kunt worden? Daarvoor is er natuurlijk een Huiselijke Opleiding tot Professional Home Healthcare Assistant (HOPHHA). In deze opleiding leert men, volgens de brochure, alles wat er nodig is om toekomstige klanten op een energie gevende, positieve en effectieve manier naar meer gezondheid te begeleiden. Voor deelname aan de opleiding zijn geen opleidingseisen vooraf gesteld en er is geen CREBO aan gekoppeld. De opleiding is een onderdeel van een vrij beroep. HOPHHA!

Tot slot

En ik verklap nog graag wat er wél klopte in dit zomerblog. Dat zijn de menstypekenmerken, zoals ze worden toegepast in bijvoorbeeld vragenlijsten en testen van LDC. Vragenlijsten en testen die in een LOB-arrangement kunnen worden opgenomen.

– Advertentie –  

Banner keuzedelen bekijken

Helma Klein Nagelvoort

Onderwijskundig adviseur bij Edu'Actief, specialisme special educational needs (SEN). Docentcoach en onderwijsadviseur voor vso, vmbo, praktijkonderwijs en entree. Initiator, ontwikkelaar en implementeerder van opleidingsstructuren, vakinhoud en didactiek (opleidingsontwikkeling, curriculumontwikkeling, contentontwikkeling). Liefhebber van het leven.

0 reacties

Nog geen reacties

Reageer als eerste.

Reageer